Ústavní soud ukončil spor o zahradní centrum v Podzámecké zahradě v Kroměříži

11. duben 2022 10:41

Ústavní soud odmítl stížnost Arcibiskupství olomouckého a definitivně potvrdil, že zahradní centrum v kroměřížské Podzámecké zahradě zůstává ve vlastnictví státu.

Ústavní soud odmítl stížnost olomouckého arcibiskupství, které chtělo do svého vlastnictví získat zahradní centrum v kroměřížské Podzámecké zahradě. Zatímco zahradu a zámek církev získala zpět, pozemky nikoliv, podle verdiktu totiž s areálem funkčně nesouvisejí.

Ústavní soudci potvrdili předchozí soudní rozhodnutí, podle kterých jde o novostavbu, na kterou se církevní restituce nevztahovaly. Podle Senátu ústavního soudu vedeného soudcem Davidem Uhlířem to, že zámecké centrum zůstane ve vlastnictví Národního památkového ústavu, nijak nekomplikuje fungování celého areálu Podzámecké zahrady a Arcibiskupského zámku v majetku církve. 

Zahradní centrum je v provozu od roku 2012, jeho vybudování stálo zhruba 20 milionů korun. Pozemky, z nichž část je nyní zastavěná garáží, dílnami a zázemím pro zaměstnance, byly církvi zabaveny v roce 1949. Tehdy tam byly skleníky, nyní je využití jiné. Nevztahovaly se na ně tedy církevní restituce, díky kterým arcibiskupství získalo zpět zámek a Podzámeckou zahradu.

Čtěte také

Církvi se nepodařilo vysoudit ani Květnou zahradu v Kroměříži. I v tomto případě ústavní soudci nedávno potvrdili, že se na ni církevní restituce nevztahovaly.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související