Úsekové měření rychlosti ve Zlíně částečně zklidnilo dopravu.

30. květen 2014

Ve Zlíně jsou už týden v provozu kamery, které zaznamenávají rychlost řidičů přijíždějících od Otrokovic. Úsekové měření je má donutit k respektování silničních předpisů. Zařízení, které má hodnotu téměř dva miliony korun, koupilo město na splátky. Z prvních měření ale vyplývá, že pohledávku bez problémů uhradí.

Podle náměstkyně primátora Svatavy Nováčkové si systém na sebe vydělá. Částku, kterou je město povinno měsíčně splácet, v každém případě od řidičů překračujících rychlost vybere. Je tedy reálná naděje, že systém poměrně brzy zaplatí.

Doprava v místech kamer se zklidnila a opatření má i velký preventivní účinek. Svatava Nováčková upozorňuje všechny, kteří se tam dopustili dopravního přestupku a překročili maximální povolenou rychlost, aby ve vlastním zájmu věc vyřešili na Městské policii. Pokuta totiž nebude tak vysoká, jako následně na odboru dopravy Městského úřadu.

První komplet kamerového systému ve Zlíně měří rychlost v obou jízdních pruzích v jednom směru. V ceně je i software a další zařízení, se kterým pak pracuje Městská policie.

Zlín používá toto zařízení jako první v republice a jestliže se osvědčí, bude prvním městem, které předvede, že takto se doprava ve městě zklidnit dá. Podle náměstkyně primátora Zlín určitě koupí další komplet kamerového systému a použije ho na křižovatkách, protože řidiči tam občas jezdí "na červenou".

Spustit audio