Ušatá parní lokomotiva i Retro slavnosti na zámku aneb Kam v kraji za zábavou

11. květen 2018

Kdo má rád mašinky, neměl by v sobotu chybět na Středočeském železničním dni v Mladé Boleslavi. Na místní nádraží přijede parní vlak tažený lokomotivou Ušatá, historický motoráček Hurvínek i moderní souprava RegioShark. Konec II. světové války připomene bitva u Slivice a na Retro slavnosti s Ivanem Mládkem a jeho Banjo Band zve zámek Loučeň. Střední Čechy mají o víkendu opět co nabídnout.

Středočeský železniční den si můžete užít v sobotu od 9 do 17 hodin. Parní vlak vedený lokomotivou Ušatá vyjede z mladoboleslavského nádraží do Bakova nad Jizerou, Dolního Bousova, Kropáčovy Vrutice a Mnichova Hradiště. Historický motoráček Hurvínek zamíří na nepřístupnou vlečku cukrovaru Dobrovice a jezdit bude i moderní souprava 844 RegioShark, a to do Mšena. Do Kosmonos vyrazí historické autobusy Škoda 706 RTO nebo kloubový Ikarus 280 městského provedení.

V Mladé Boleslavi bude i tým Českého rozhlasu Region se svým rozhlasovým studiem pro děti. Děti si v něm můžou vyzkoušet práci zprávaře nebo moderátora a natočené nahrávky si nechat odeslat e-mailovou poštou.

Historickou bitvu si připomenou váleční veteráni v sobotu ve Slivici . V areálu Památníku Vítězství čeká všechny zájemce o válečnou historii a vojenství od 10 hodin výstava techniky a výzbroje české armády, klubů vojenské historie a taky vybavení hasičů a policistů. V poledne následuje pietní akt zahájený fanfárami Souboru svatohorských trubačů a připomínka poslední bitvy II. světové války začíná ve 13 hodin. Vstupné se neplatí.

Bitva u Slivice 2009

O trochu starší rekonstrukce bitvy Poslední král se odehraje v kolínské jízdárně. 23. ročník akce, která je i vzpomínkou na 560. výročí korunovace Jiřího z Poděbrad, odstartuje v 11 hodin průvod městem. Samotnou rekonstrukci bitvy zájemci uvidí v 15 hodin. Připraven bude také dobový jarmark a bubenická show.

Na zámku Loučeň se po oba víkendové dny konají Retro slavnosti. V sobotu se od 11 do 16.30 vrátíte do 70. - 80. let minulého století. Program nabídne účast na spartakiádě, retro-prohlídky zámku, branné cvičení nebo celodenní program v duchu recese. Kdo dorazí v dobových kostýmech, bude mít řadu výhod. V neděli od 14 hodin zahraje Ivan Mládek a jeho Banjo Band.

V sobotu pokračují na mnoha místech Staročeské máje. Ve Všeradicích u hospody se můžete těšit na dětské tanečky, českou besedu, dudáckou muziku Praštěnka a od 19 hodin na koncert kapely Třehusk. Máje se v sobotu konají i ve Svinařích u hospody, kde v 18:30 zahraje Klíček nebo Notičky a čtvrt hodiny před 20:00 je plánováno kácení májky. V Hlásné Třebani v 15:15 zazpívají Holky v rozpuku, pěvecký sbor Hlásek a představí se i malí sokolové. V 18 hodin se koná dražba a po ní kácení máje.

Folklorní festival Staročeské máje

Na Muzejní noc můžete v sobotu vyrazit do Čelákovic. Od 18 hodin se koná klubová filmová noc s promítáním válečných filmů, například drama z I. světové války Signum Laudis, snímek o údělu českých legionářů Plukovník Švec a jeden z nejsilnějších protiválečných filmů Stezky slávy.

Zámek Konopiště si v neděli připomene výročí narození Marie Terezie. Kromě toho, že se bude zvonit na zámecké věži a odhalovat deska sponzorů, od 15 hodin je připravený koncert Říčanského komorního orchestru na jižní terase. Netradiční program nabídne převážně filmové skladby ze snímků Schindlerův seznam, Tenkrát na Západě nebo Podraz.

O víkendu pokračuje program 110. zahájení lázeňské sezóny v Poděbradech. V neděli v 10:30 na lázeňské kolonádě startuje Běh barev, ve 14 hodin se slavnostně otevře zrekonstruovaný Havířský kostelík a akci doprovodí koncert Pěveckého sboru a orchestru Gymnázia Jiřího z Poděbrad a sboru absolventů Collegium 2010. V 16 hodin začne Žehnání pramenům u Eliščina pramene a o čtvrt hodiny později zazní na kolonádě koncert Filharmonie Hradec Králové, která zahraje Slovanské tance Antonína Dvořáka.

Lázeňský park a moderní kolonáda v Poděbradech

Staročeské máje pokračují v neděli v Černošicích – Mokropsech. Na Masopustním náměstí tam od 14 hodin najdete stylový jarmark, od 15:30 se představí dětský folklorní soubor Modřenec, poté dětský valašský soubor Vonička, dudácká muzika Praštěnka a tanečníci a muzikanti z Irska. Sérii vystoupení zakončí soubor Pramínek. V 18 hodin nastane dražba a kácení máje.

Spustit audio