Úřady práce začaly s vyřizováním sociálních dávek

3. leden 2012

S rokem 2012 se zásadně mění pravidla pro vyřizování sociálních dávek. Nově se o všechny dávky a příspěvky žádá na úřadech práce. Změna je součástí reformy, kterou letos zavádí ministerstvo práce a sociálních věcí. Očekávalo se, že v prvních týdnech roku zavládne na úřadech práce chaos a budou tu dlouhé fronty. Plzeňský úřad práce žádnou kalamitu nehlásil a novou agendu zvládali pracovníci odbavit rychleji, než čekali.

Podle ředitele Zdeňka Novotného úřad ve spolupráci s radnicí klienty o změnách informoval v tisku, ve své budově pak rozvěsil nové informační tabule a vyčlenil pracovníky, kteří příchozí navigovali.

Do budovy úřadu práce v Kaplířově ulici a do přilehlé budovy Klatovská čp. 200 v Plzni přišly včera hned ráno v 8 hodin požádat o sociální dávky desítky lidí. Výrazně dlouhé fronty tu nebyly, přesto tu lidé, kteří sem přišli poprvé v životě, trochu bloudili a zaklepali často na několik dveří, než vstoupili do těch správných.

Některé žadatele také zmátl vyvolávací systém, který přiřadí klientům číslo a určí tak jejich pořadí u přepážky.

Zatímco dříve sociální dávky vyřizovaly sociální odbory na jednotlivých obecních a městských úřadech, teď je vše na jednom místě, na úřadu práce. Požádat si tu nově mohou lidé i o příspěvek na péči, o dávky pomoci v hmotné nouzi, tedy o příspěvky na živobytí nebo doplatky na bydlení. Kam jít a jaký tiskopis vypsat, o tom na úřadu práce v Plzni informují vývěsky a cedule, žadatelům navíc přímo na místě pomáhají zaměstnanci úřadu.

Na Úřadu práce v Plzni v Kaplířově od ledna o sociální dávky žádají lidé ze všech městských obvodů a z dalších obcí jako jsou Dýšina, Chrást, Kyšice, Starý Plzenec nebo Štáhlavy. Podle Magdaleny Čadové z plzeňského úřadu práce je nový systém pro vyřízení sociálních dávek dostatečně připravený. O agendu sociálních dávek se starají desítky úředníků.


Sociální dávky si mohou lidé podle místa bydliště vyřídit i na ostatních úřadech práce v Plzeňském kraji.


autor: lum
Spustit audio