Úřady práce ve Zlínském kraji nabízí více než 1200 pracovních míst pro Ukrajince

15. březen 2022 15:36

Na úřady práce ve Zlínském kraji se obrací stále více zaměstnavatelů s nabídkou pracovních pozic pro lidi, kteří prchají z Ukrajiny před ruskou vojenskou agresí. Za týden se počet volných míst pro Ukrajince zvýšil o více jak čtyři sta pozic a jejich počet už v kraji převýšil dvanáct set pracovních příležitostí.

Většinu právě příchozích z Ukrajiny tvoří i ve Zlínském kraji ženy, čemuž odpovídá také regionální nabídka pracovních míst pro tyto lidi. Firmy ve Zlínském kraji hledají například uklízečky, pokojské, evidují volné pozice pro dělníky a dělnice, pro práci v kuchyních, ale shání taky specializované pracovníky, jako grafiky a grafičky, nebo IT specialisty.

Krajské pobočky úřadu práce se na největší nápor nezaměstnaných Ukrajinců a Ukrajinek teprve připravují. Uprchlíci totiž aktuálně řeší ubytování, povolení, víza a další formality, které pro pobyt v Česku a možnost zaměstnání potřebují.

Podle ředitelky krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšové se nyní na úřadu práce často setkávají s tím, že zaměstnání pomáhají Ukrajincům zařizovat přímo firmy. Tito lidé mají práci mnohdy předjednanou a na úřady přicházejí rovnou se zaměstnavateli.

Nabídka práce pro Ukrajince přes inzeráty

Ve větší míře se v posledních dnech objevují na inzertních portálech, internetových stránkách nebo na sociálních sítích pracovní nabídky psané ukrajinsky. Je to případ třeba zlínských technických služeb, která hledá lidi na třídící linky, nebo úklid města. Nejde o práci, která by byla určena pouze lidem z Ukrajiny, ale jak vysvětluje ředitel této městské společnosti Jakub Černoch, chce firma případným zájemcům právě z této země hledání práce inzercí v jejich jazyce usnadnit:

Krajské asistenční centrum ve Zlíně už zaregistrovalo k 15. březnu 2022 4207 ukrajinských uprchlíků. Přímo na místě požádalo zhruba sto lidí také o ubytování.

autoři: Lukáš Veselý , Pavel Vacek , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související