Uprchlíkům na Zlínsku pomáhá i ruská studentka Anastasia, do vlasti se vrátit nechce

25. březen 2022 10:33

Ukrajinským uprchlíkům ve Zlíně pomáhají také tlumočníci ruské národnosti. Tou je například Anastasia Filin, která studuje na zlínské univerzitě.

Čtěte také

Kvůli přilivu válečných běženců z Ukrajiny je stále velká poptávka po tlumočnících. Na zlínské Univerzitě Tomáše Bati se do překladatelské práce pustila i Ruska Anastasia Filin. Díky svému několikaletému pobytu v Česku teď může tlumočit uprchlíkům z válkou zničené Ukrajiny. Teď se dobrovolně ujala pěti studentek, které na univerzitu přicestovaly z ukrajinského Lvova. Pomáhá jim nejen s překládáním, ale i s orientací v novém prostředí.

Pětadvacetiletá Anastasia přijela do České republiky před třemi lety. Po ročním kurzu českého jazyka v Brně se nyní se věnuje grafickému designu na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Když začala válka na Ukrajině, byla v naprostém šoku. Nechtěla uvěřit tomu, že Rusko napadlo Ukrajinu, kde má spoustu přátel i rodinu.

„Můžu být upřímná. Já jsem prostě brečela na školním záchodě. Pak mi z toho bylo špatně i fyzicky a pomohl mi rozhovor se školní psycholožkou. Pochopila jsem, že pokud budu sedět a brečet, tak tím nikomu nepomůžu. Ani sobě, ani ostatním,“ sdílí drobná studentka své pocity.

Anastasia se do vlasti už vrátit nechce. Ačkoli by ráda pomáhala i jinak, potýká se aktuálně s nedostatkem peněz. K tomu dodává: „Na léto si musím najít brigádu, abych mohla pokračovat ve studiu.“

S Anastasií o současnosti, budoucnosti i její rodině v Rusku mluvil redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Zlínská Univerzita Tomáše Bati hledá další dobrovolníky na tlumočení a organizační pomoc v krajském uprchlickém centru. Kontakt najdete ZDE.

Spustit audio

Související