Uprchlík ze zlínské zoo, papoušek ara hyacintový, se našel 50 kilometrů od zahrady. Pomohli lidé

Do zlínské zoologické zahrady se vrátil papoušek ara hyacintový, jeden ze tří uprchlíků, kteří před týdnem pokořili novou ocelovou síť ve voliéře a uletěli vzniklým otvorem.

Dva se podařilo odchytit záhy, poslední papoušek byl v sobotu lokalizován a následně chycen až v 50 kilometrů vzdálené Choryni na Vsetínku. Významně přitom pomohli obyvatelé okolních měst, uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Zlínská zoo měla v týdnu o papouškovi zprávy, chytit se ho však podařilo až dnes. V úterý se pohyboval ve 20 kilometrů vzdálené Chomýži na Kroměřížsku, spatřen byl také v Jankovicích, další zpráva přišla ve čtvrtek ze Skaličky u Hranic, kde se objevil v parku u ústavu sociální péče, zoologové jej tam však nenašli. "Dnes byli opět na cestě do Skaličky, když během cesty obdrželi zprávu, že papoušek je na dvoře rodinného domku v Choryni u Valašského Meziříčí," uvedla mluvčí.

Papoušci z bezprostřední blízkosti. Zlínská zoologická zahrada otevřela velkou ptačí voliéru

Zoologická zahrada ve Zlíně má novou ptačí voliéru

Zlínská zoologická zahrada otevřela ptačí voliéru, kterou označuje za největší v České republice.

Zářivě modrý, téměř metr velký papoušek po příjezdu pracovníků zoo seděl na plotu, odborníci ho odchytili do klece, nalíčili na něj vlašské ořechy. "Pak už nezbylo, než jen trpělivě čekat. Bylo to nekonečné minuty, stačilo málo a ara mohl kdykoliv odletět. Nakonec přece jen hlad zvítězil a nám se podařilo papouška odchytit," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Po příjezdu do zoo chovatelé papouška prohlédli, zkontrolovali jeho zdravotní stav a také zvážili. "Za celou dobu pobytu mimo voliéru ara zhubnul 200 gramů. To naprosto odpovídá vynaložené námaze, během těch pěti dnů totiž nalétal kolem 60 kilometrů. Svůj vliv měla určitě i jiná potrava, kdy se místo semen a ořechů živil zřejmě jablky, švestkami a dalším plody. Navíc měl samozřejmě i horší přístup k vodě," uvedl zoolog Kamil Čihák.

Papoušci uprchli minulou neděli poté, co zobákem rozpletli speciální splétanou ocelovou síť. Jeden z nich byl odchycen bezprostředně po útěku. Druhého papouška, který se po celou dobu zdržoval v blízkosti voliéry, se podařilo odchytit ve středu.

Související