Upečte si slaný koláč s pečenou dýní, špenátem a kozím sýrem, který si zamilovala Marcela Augustová

S Pochoutkami na talíři Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala jsme se naučili péct výtečný slaný koláč s pečenou dýní, špenátem a kozím sýrem. Recept prozradil a prakticky předvedl v Green restaurantu v Praze 5 šéfkuchař Pavel Kyzr. Ochutnala ho i moderátorka Marcela Augustová. Byla nadšená a chtělo by si ho dávat vždy před Událostmi České televize.

 

Quiche s dýní, špenátem a kozím sýrem

Ingredience na 1 koláč (6 -7 porcí) – forma cca 30 cm v průměru:

200 g másla

350 g hladké mouky

5 velkých polévkových lžic vlažné vody

sůl

Náplň:

200 ml smetany

8 vajec

sůl

muškátový oříšek

1 malá upečená dýně hokaidó

100 g listového špenátu

1 červená cibulka

150 g čerstvého kozího sýra

Postup:

Z másla pokojové teploty, mouky, vody a soli vypracujeme hladké těsto. Umícháme ho v robotu – 2 až 3 minuty. Vytvarujeme z něj kouli/hrudku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladu na 1 – 2 hodiny.

Koláčovou formu vymažeme olejem, vychladlé těsto vytvarujeme na fólii do tvaru kola a přeneseme do formy, kde ho vymačkáme nahoru po okrajích. Může i trochu přesahovat přes okraj. Těsto lehce propícháme vidličkou, aby se nedělaly při pečení bubliny.

Na těsto položíme čtverec z pečícího papíru, poklademe vrchovatě fazolemi (nevařenými), aby se pod koláč nedostal vzduch. Poté dáme péct na 10 minut do trouby, která je vyhřátá na 190 °C.

Náplň:

Předem nakrájíme syrovou dýni na kostičky 2x2 cm (může být i se slupkou), dáme na plech, pokapeme olivovým olejem extra virgin, osolíme, přidáme trošku medu a čerstvého tymiánu. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut na 180 °C.

Vajíčka vyšleháme se smetanou, osolíme a ochutíme buď muškátovým květem, nebo nastrouhaným muškátovým oříškem.

Na koláčové těsto poklademe předem upečenou dýni, aby dno nebylo vidět. A to rozprostřeme jednu nakrájenou červenou cibulku na půlkolečka (může být i jarní cibulka).

Poklademe čerstvým listovým špenátem a zalijeme vejci se smetanou. Nahoru nastrouháme kozí sýr.

Koláč dáme péct na půl hodiny do trouby vyhřáté na 180 – 190 °C. Pozor! Během pečení se koláč nafoukne, ale po vyndání z trouby do 15 minut splaskne.

Pavel Kyzr

Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Miluje českou kuchyni, ale rád ji podává v moderním pojetí. Libuje si také v omáčkách. V současnosti působí i jako šéfkuchař Green restaurantu v Praze - Jinonicích. Veškerá jídla připravuje z čerstvých surovin a lokálních produktů. K dochucení pokrmů používá pouze sůl, pepř a bylinky. Je ženatý a má dvě děti.

 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.