Únorová „notečka“ představila Cimbálovou muziku Grajcar

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Dlouhá a tuhá zima už si pomalu balí kufry, ale pokud vás i přesto trápí nějaké chmury, spolehlivě je rozežene Cimbálová muzika Grajcar, která vystoupila na pravidelném koncertě „Na živú notečku“. I pokud vám unikl, můžete se na něj kdykoli podívat.

Únor sice může být nejkratší měsíc v roce, může dokonce „pole sílit“, ale rozhodně nepřipravil příznivce folklóru o další koncert „Na živú notečku“.

Už čtrnáctý koncert z úspěšného cyklu věnovaného mladým kapelám i zpěvákům se odehrál na domovské scéně, tedy ve foyer budovy Českého rozhlasu Brno na Beethovenově 4 a tradičně jsme jej přenášeli i na YouTube.

Co se týká pódia, zůstaal koncert čistě mužskou záležitostí. Cimbálovou muziku Grajcar, která přijela z Dolních Bojanovic, totiž tvoří šest muzikantů: Martin Zlomek (primáš), Roman Hořák (druhé housle), Radek Pekařík (viola), Ondřej Kaňa (kontrabas), Petr Zlomek (cimbál) a Marian Dvořák (klarinet).

V této sestavě hraje Grajcar od roku 2004, klarinetista Marian Dvořák do sestavy přibyl v roce 2007. Za oficiální počátek muziky ale pánové označují poslední den roku 2000, kdy se sešli na společné zkoušce kamarádi z hudební školy v Dolních Bojanovicích.

Název kapely pak vznikl podle oblíbeného verbuňku „Kam se ně ten grajcar děl“, kterým začínalo každé vystoupení čerstvě ustavené kapely.

Hudebně vychází tato cimbálová muzika ze svého rodného regionu Podluží, ale kromě klasického lidového repertoáru se věnuje i moderní tvorbě. Už deset let Grajcar vystupuje společně s Petrem Bende a jeho kapelou a část repertoáru skupiny tvoří i světové hity a filmová hudba v jedinečných aranžích.

V cyklu „Na živú notečku“, který je koncertním speciálem pořadu Na moravskou notu, se skupina představila zejména písněmi vlastního regionu, ale i těmi nadregionálními. Zazněla ale i melodie z filmu Tenkrát na západě v příslušné úpravě pro kapelu s cimbálem.

autor: ska