Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně má další primát

1. květen 2007

Zlínský ateliér reklamní fotografie při Fakultě multimediálních komunikací vystavuje jako první zástupce českých vysokých škol práce studentů i absolventů v Moskvě. Přímo na žádost tamního Českého centra představí část unikátní výstavy Devátá sklizeň, s níž se česká veřejnost mohla seznámit v loňském roce. O významu tohoto počinu pro školu hovořil s vedoucím ateliéru Jaroslavem Prokopem náš kolega Roman Verner.

Redaktor: "Čím je to tedy důležité a významné pro Univerzitu Tomáše Bati?" Jaroslav Prokop: "Myslím, že to je dost významné nejenom pro ateliér reklamní fotografie, ale i pro fakultu multimediálních komunikací a potažmo i pro celou univerzitu. Protože univerzita je tím reprezentovaná prací jednoho ateliéru z jedné fakulty. Inspirovala ředitele Českého centra docenta Tomáše Glance k tomu, aby naši výstavu pozvali do Moskvy. Jedná se o jakési neformální dny české kultury přímo v centru Moskvy. Další pozvánku teď máme do Nižného Novgorodu a do Petrohradu."

Redaktor: "Vy tak budete v podstatě jediná fakulta českých vysokých škol, která bude prezentovat fotografickou tvorbu v Rusku." Jaroslav Prokop: "V tomto okamžiku to tak je. Jsme jedinou školou ze šesti fotografických škol v Česku."

Redaktor: "Kolik exponátů tam návštěvníci uvidí a jaká jsou témata výstavy?" Jaroslav Prokop: "Témata vychází z výběru Devátá sklizeň, který ukazoval celou šíři tvorby našich studentů, jež představovali jednotlivé semestrální práce bakalářských nebo magisterských souborů. Takže se nedá mluvit o jednotném tématu. Dále jsme museli přihlédnout například k velikosti či křehkosti, takže jsme třeba vyloučili zasklené věci. Exponátů je tam zhruba 90 od 14 autorů."

Redaktor: "Máte nějakou zkušenost s ruskou fotografickou školou?" Jaroslav Prokop: "Samozřejmě znám práce ruských fotografů, ale osobní zkušenost nemám. My chceme naší cesty do Moskvy využít právě k tomu, abychom se seznámili se studenty i pedagogy některých tamních fotografických škol. Pokusíme se s nimi navázat spolupráci, vymyslet nějaké společné projekty a případně jim nabídnout stáž na naší škole."

autor: rv
Spustit audio