Unikátní nahrávka: Laďka Kozderková zpívá Hello, Dolly! i s obrazem

26. červen 2019

Pro brněnskou rodačku Laďku Kozderkovou to byla životní role. O její Dolly Leviové v muzikálu Hello, Dolly! kolují jen superlativy. Smekla před ní i představitelka filmové Dolly Barbra Streisandová, která představení viděla, když v Praze natáčela v roce film 1982 Yentl.

U příležitosti dnešních nedožitých sedmdesátin Laďky Kozderkové přinášíme část obrazového záznamu právě této písně, považovaného za ztracený.

Vystoupení vzniklo 1. února 1986 pro Ples Československé televize. Byl to osudový rok, na jehož konci Laďka Kozderková zemřela. Ještě předtím choreograf (a později ředitel brněnského Národního divadla) Zdeněk Prokeš udělal pro Laďku Kozderkovou mistrovskou scénu – na plese vystoupila sice ne v kostýmu, ale zato s desítkami tanečníků.

Originál nahrávky zmizel ve stoupě

„Jednoznačně si takové vystoupení zasloužila. Byla to hvězda,“ říká Prokeš. Jenomže pak zasáhli právníci. Bylo třeba ze záznamu scénu vystřihnout, televize tehdy nevyřídila autorská práva. Obrazová nahrávka skončila ve stoupě.

Zdeněk Prokeš celé roky opatroval alespoň VHS nahrávku ve snížené kvalitě. Tu teď půjčil Českému rozhlasu Brno a serveru www.ladkakozderkova.cz, aby jejich prostřednictvím herečku a zpěvačku připomněly.

Laďka Kozderková, herečka a zpěvačka (26. 6. 1949 až 17. 11. 1986)

Zvuk zůstal v plné kvalitě, obraz ne

Laďka Kozderková uměla roli nazpaměť. Tady ale musela zpívat na playback – a jen díky tomu se podařilo alespoň jednu píseň z muzikálu Hello, Dolly! v jejím podání dochovat v plné kvalitě.

Zbytek muzikálu tehdy nikdo nenatočil, pamětníci tvrdí, že se báli, že by muzikálu vyprodávajícímu karlínské divadlo klesla návštěvnost.

„Je hrozné, že v té chvíli Laďce zbývaly poslední měsíce života,“ připomíná publicista Jan Herget, který je autorem webu o Kozderkové i knihy nazvané Lady muzikál. „Vlastně jsem dlouho uvažoval, jestli takový klenot zveřejnit. Ale kdy jindy, když ne teď,“ dodal.

Brněnská rodačka, která zazářila

Laďka Kozderková se narodila 26.6.1949 v Brně v rodině hudebníka Ladislava Kozderky. A svým talentem zářila už od dětství.

První její nahrávky pocházejí z brněnského rozhlasu. A v Brně zvládla i první velkou divadelní roli – v premiéře muzikálu Gentlemani hrála v devatenácti letech po boku Petra Ulrycha.

Logo

Pak následovalo pražské divadlo Rokoko, vystoupení po celém světě i divadlo v Karlíně. A s ním nejen Hello, Dolly!, ale i Loď komediantů, Kabaret či Zvonokosy, kde ztvárnila kyprou Juditu Čuprovou.

A současně role v televizi, seriálech i na koncertních prknech. Scénka Techtle-mechtle s Jiřím Lírem patří k nejoceňovanějším scénám televizní zábavy, slavné Kočky z menšíkovského Silvestra se Stellou Zázvorkou a Helenou Růžičkovou baví dodnes.

Hrála listonošku ve filmu Trhák a spoustu dalších rolí, poslední byla sudička v pohádce o Plaváčkovi.

Umírajíc zpívala o bejváku blátivém

Jenže skvělou kariéru zastavila zákeřná nemoc. Nejprve se zdálo, že ji porazila, ale pak se vrátila. Na svá poslední vystoupení chodila do divadla na reverz.

A když jako Judita Čuprová zpívala ve Zvonokosech nad tělem zabitého blázna Vincka jak, zem mu dá „bejvák blátivý“ a „bude si tam jak pán hnít věčný sen svůj“, pěla si vlastní rekviem.

Jedna z velkých Brňanek

Záznamů jejích vystoupení se zachovalo jen minimum. „Představte si, o jaké zážitky jsme přišli. Mimořádný výkon by měl být uchován, aby se s ním lidé mohli seznamovat,“ poznamenala o Kozderkové brněnská historička Milena Flodrová v knize Brno a Brňanky.

„O Vladimíru Menšíkovi kdysi kameraman Miroslav Ondříček řekl, že kdyby mluvil anglicky, mohl by si soškami Oscarů oplotit zahrádku. Nerozpakovala bych se podobný výrok říci o Laďce Kozderkové,“ dodala historička.

Proto Český rozhlas Brno a server www.ladkakozderkova.cz přinášejí unikátní záznam brněnské rodačky, zachovaný jen shodou náhod. Jako připomínku brněnské rodačky a jedné z osobností spojených s brněnským rozhlasem.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.