Unikátní nahrávka: Gustav Brom opěvuje pavilon Z

Brněnské výstaviště zaplnil strojírenský veletrh – a Český rozhlas Brno při té příležitosti vybral dva unikáty ze svého archivu. Jedinečné fotografie přibližují stavbu pavilonu Z – a jako prémii přidáváme i zapomenutou skladbu Gustava Broma nazvanou prostě: Pavilon Z.

„Je modré září, ve slunci září stříbrný pavilon Z," zpívá hudebník na záznamu z doby prvních strojírenských veletrhů. Ve skladbě, která zůstala bez podrobností o okolnostech vzniku v hlubinách archivu.

Autorem hudby je Bohuslav Sedláček, text vytvořil Pavel Vrbka. A než zazní slova popisující atmosféru tehdejšího výstaviště, Bromův orchestr předvádí téměř minutu své hudební umění.

Pavilon Z je pro strojírenský veletrh symbolem – jeho unikátní mohutná kopule vznikla právě pro tuhle přehlídku techniky. Vyrostla v letech 1958 až 1959. A také u jejího vztyčování byl brněnský rozhlas.

Stavba pavilonu Z na brněnském výstavišti v květnu 1959

Díky jeho tehdejším zaměstnancům a jejich fotografiím máme po letech představu, jak stavaři betonovali základ pavilonu o průměru 120 metrů, ale hlavně jak tehdejší experti dokázali postupně sestavit a zvednout kopuli do výše 46 metrů.

Konstrukce je unikátní – její tvůrci ji ostatně v menším přímo na výstavišti uplatnili ještě u jiných pavilonů. Kdo se bude pozorně dívat, najde podobnou technologii na střeše pavilonu C a v ještě menším také v pavilonu Y, kde si ji autoři zkoušeli.

Stavba pavilonu Z na brněnském výstavišti v květnu 1959

U zvedání kopule byl tehdy brněnský reportér Přemysl Matula. A pozval si i konstruktéry. Na ty okamžiky vzpomíná i Zuzana Ledererová, jejíž otec Ferdinand navrhl ocelovou konstrukci báně. Samozřejmě bez počítačů a dalších vymožeností. „Byla jsem malá, ale na to člověk nezapomene," svěřila se.

Pavilon Z je památkově chráněný jako výjimečná stavba, která dokumentuje um brněnských architektů a konstruktérů. Je 57 let dominantou výstaviště, samozřejmě spolu s pavilonem A z roku 1928 a s věží pavilonu G.

Stavba pavilonu Z na brněnském výstavišti v květnu 1959

Dlouholetý hlavní architekt brněnského výstaviště Zdeněk Müller ve své knize s podtitulem Stavba století prozrazuje zajímavost. Když se kopule pod paprsky slunce postupně zahřívá z různých stran, tak na to konstrukce reaguje. Olovnice spuštěná z nejvyššího bodu se proto za den vychýlí až o 70 centimetrů.

Spustit audio

Související