Unikátní mozaiku na průčelí kostela v Žižkově ulici opravují restaurátoři

3. červenec 2017

Na rozměrné mozaice na průčelí kostela Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích od dubna pracují restaurátoři z Pardubické univerzity. Pečují o ojedinělé dílo, které v letech 1903 a 1904 seskládal Viktor Foerster, majitel prvního českého mozaikářského ateliéru.

Připravuji si podklad před osazením. Plochu očišťuji, pak nanesu maltu a znovu osadím kostky,“ popisuje Adéla Škrabalová, studentka Fakulty restaurátorství Univerzity Pardubice, která se spolužáky a pedagogy renovuje mozaiku na průčelí kostela v Žižkově ulici.

Přes 110 staré vzácné umělecké dílo už bylo ve špatném stavu. „Opravu jsme plánovali delší dobu, už jsme byli i upozorňováni, že se uvolňují kamínky. Financujeme to z příspěvků města, zároveň nás podpořila Konference vyšších představených mužských řeholí a také samozřejmě návštěvníci kostela,“ dodává rektor kostela a představený Kongregace Bratří Nejsvětější Svátosti Jan Mária Peter Madár.

V rámci výzkumného projektu financovaného ministerstvem kultury na mozaice pracoval také restaurátor Petr Hampl. „Támhle vlastně vidíte záchranný přelep, který měl zastavit degradaci té mozaiky. Na místech, která nedrží, se vyčistí dutina, vyčistí se i rubová strana mozaiky a znovu se to osadí na původní místo,“ ukazuje.

Při rekonstrukci mozaiky byla provedena i sondáž do fasády budovy. Restaurátoři narazili na původní nátěr z počátku 20. století. „Ta úplně nejstarší barevnost je v tónech takové velmi světlé zelené, potom následuje výrazně tmavší zelenomodrá a potom vrstvy s okrově žlutou,“ popisuje Jan Vojtěchovský z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Restaurátoři by podle něj byli rádi, kdyby se mozaika vrátila k původní barevnosti. Záleží ale na dohodě vlastníka a zástupců památkové péče.

Unikátní mozaiku vytvořil Viktor Foerster, který jako první v Čechách na počátku 20. století založil mozaikářský ateliér. Do té doby bylo toto řemeslo výhradně italskou záležitostí. Díky tomu je mozaika z průčelí českobudějovického kostela velmi vzácná,

„Je to vůbec první mozaika u nás v republice na vlastní naší půdě. On byl podporován církví, velice úzce spolupracoval s Benátkami a s papežskými dílnami. Od něj jsou pak další monumentální práce,“ potvrzuje František Tesař, restaurátor a mozaikář, který se oboru věnuje už 60 let.

Restaurování mozaiky na průčelí kostela Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích potrvá do září. Poté začne rekonstrukce samotné fasády.

Rozměrná mozaika na průčelí kostela Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích je velmi cenná. Umělecké dílo teď renovují restaurátoři
autor: mvo
Spustit audio