Umění v kterémkoliv odvětví učí člověka trpělivosti, myslí si písničkářka Szidi Tobias

18. srpen 2021

Písničkářka, šansoniérka i herečka slavného bratislavského divadla Astorka – to je Szidi Tobias. Před kým měla v nahrávacím studiu trému? Kde čerpá síly a jaké publikum rozumí jejím písním? Jak se do textů písní dostávají na jevišti emoce?

Szidi Tobias zpívá česky, slovensky a maďarsky. Francouzštině se brání, protože to je pro ni cizí jazyk. „Je to krásná řeč, ale je potřeba se ji učit a na to už asi nemám.“ A ve kterém jazyce se jí zpívá nejlépe? „Některá slovní spojení jsou v češtině hezčí a libozvučnější, někdy zase slovenština nabízí lepší obrazotvornost, jindy maďarština.“

Slavnostní zahajovací večer festivalu Prix Bohemia Radio 2010 (Szidi Tobias)

Má v sobě křehkost i vnitřní sílu. „Potřebuji stále něco dělat, nedokážu jen tak sedět. Potřebuji tvořit, něco opravovat.“ Proto obhospodařuje obrovskou zahradu, kterou zdědila po otci a taky šla do kurzu keramiky. „Kamarád mi slíbil, že mi vytvoří e-shop, já se ještě trochu stydím,“ přiznává zpěvačka. „Dělám ale krásné mísy, tři kusy mi vyšly parádně. Práce s hlínou je úžasná… a nevědět, co vytvoří po druhém vypálení glazura. Umění v kterémkoliv odvětví učí člověka trpělivosti,“ pokračuje.

Szidi Tobias si myslí, že je spousta samozvaných umělců. „Jsou populární, slavní, ale velmi povrchní – takoví lidé mě vyčerpávají. Skutečné umění, to je neustálý nepokoj, něco nacházet a hledat.“

Poslechněte si záznam rozhovoru Jarky Vykoupilové proložený písničkami od Szidi Tobias, řeč bude nejen o divadle a hudbě.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související