Umělecký truhlář Roman Slaný vzkřísil před lety starobylou dovednost výroby moravských klátů

29. září 2022

„Kláty nevyřezávali žádní mistři-specialisté, ale zruční a šikovní hospodáři, obyčejní pantátové. Včelí úly bývaly kdysi u každého statku, na zahradě či v sadu,“ vysvětluje umělecký truhlář, restaurátor a pedagog Roman Slaný.

Starobylou řemeslnou technikou výroby moravských klátů, tedy dřevěných včelích úlů, jejichž historie údajně sahá až do gotiky, se zabývá několik let. Za svou práci dostal v roce 2019 ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby.

Kdysi byly kláty základem rustikálních úlů

V současnosti se v těchto úlech včely nechovají, působí spíše jako krajinotvorné prvky a připomínají zručnost i fantazii našich předků. „Některé kláty bývaly zcela holé, bez ozdob – zkrátka se jednalo o kmen stromu vydlabaný z vnitřní strany. Ale řadu z nich zdobily motivy, inspirované  přírodou a zejména vírou. Často zpodobňovaly světce a patrony místních kostelů nebo kapliček,“ vysvětluje Slaný.

Asi největší moravský klát, jehož autorem je právě Roman Slaný, najdete v zahradě rosického zámku. Pokud byste chtěli vidět ty původní, prastaré včelíny, zajeďte si třeba do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

Předávat dál cenné zkušenosti

Roman Slaný také předává své zkušenosti žákům Střední odborné školy stavebních řemesel v Brně-Bosonohách. Vyučují se zde i původní historické techniky, včetně výroby moravských klátů a dokonce klasických šindelů. „Jsem schopný rychle rozpoznat šikovnost žáka. Ale vždycky záleží především na tom, kdo jak chce. Pokud chce a baví ho to, naučí se u nás všechno a ještě něco navíc,“ říká Slaný o pedagogické činnosti. Navíc mohou zájemci ve škole absolvovat kurzy pro veřejnost, zaměřené například na restaurování nábytku, řezbářství a obecně práci se dřevem.

„Přichází k nám stále více lidí s vyšším vzděláním, kteří mají zájem se naučit řemeslo. Potřebují umět něco, co bude mít v životě praktičtější využití,“ shrnuje Roman Slaný.

Jaké dřevo se používá na výrobu moravských klátů? Jaké jsou k tomu potřeba nástroje? A jak dlouho trvá, než se průměrně šikovný člověk naučí vyrobit obyčejnou stoličku? Poslechněte si Apetýt s Jarkou Eliášovou.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související