Umělé kluziště ve Znojmě sklízí chválu i kritiku. Jaká ho čeká budoucnost?

Největší umělé kluziště v zemi v některých dnech zeje prázdnotou. Plochu na znojemském Horním náměstí sportovci kritizují jako nekvalitní a nevyužívanou. Přitom mají lidé ve městě k dispozici pouze dvě hodiny veřejného bruslení týdně v hokejové hale.

Návštěvníci si z bruslení odnášeli rozporuplné pocity. Jedni si možnost bruslit na Horním náměstí pochvalovali, jiní upozorňují na jeho nízkou návštěvnost a kvalitu. Kromě dvou hodin veřejného bruslení týdně v hokejové hale, nemají ale lidé možnost jít bruslit jinam. To by se ale mohlo tento rok změnit.

Umělé kluziště na Horním náměstí ve Znojmě

„Hlídám několik dětí, takže sem s nimi pravidelně chodím a jsem velice vděčná za to, že to kluziště tady je a využíváme ho na sto procent,“ říká návštěvnice kluziště. Ovšem o jarních prázdninách nebyla návštěvnost umělého kluziště příliš vysoká, jak by se dalo očekávat. „O víkendech to docela jde, ale ve všední dny je to většinou prázdné a lidé na to spíš nadávají.“

Bruslařům vadí především umělá plocha, která není tak kvalitní jako klasický led. Na Facebookovém profilu starosty Jana Groise rozhodnutí radnice koupit kluziště za tři a půl milionu korun někteří lidé kritizují.

Zastupitel Jiří Kacetl z opozičního uskupení Pro Znojmo považuje nákup kluziště za nevydařenou investici. „Kluziště je kritizováno zprava doleva, já bych to nazval zmařenou investicí, protože se na tom kluzišti zřejmě nikdy nebude ve velkém bruslit.“

Mobilní umělé kluziště by se ale za rok mělo znovu vrátit, využití podle starosty Znojma Jana Groise najde i mimo sezónu. „Vím, že o to má zájem mládež znojemských Orlů. Zároveň teď prověřujeme i plochu, že by bylo kluziště u jedné ze základních škol.“

Radnice ale kromě zachování umělého kluziště chce obnovit venkovní bruslení nedaleko atletického stadionu v ulici Sokolská. Tam plochu uzavřeli kvůli technickým potížím s chladicím zařízením v roce 2015. Právě umělá plocha měla před dvěma lety kluziště nahradit. Vedení města i opozice se ale shodují, že se ve městě nedaří pokrýt zájem o veřejné bruslení.

„Sice máme ve Znojmě zimní stadion, ale je využíván především sportovními kluby. Pro veřejnost je tam jedna, dvě hodiny za týden, což je na znojemskou aglomeraci s 40 000 obyvatel hrozně málo,“ dodává zastupitel Jiří Kacetl.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související