Ukulele Orchestra jako Brno: Hráli jsme na svatbě páru, který se seznámil na našem koncertě

22. červen 2020

Zpěvák Karel Heřman a jeho kolega Martin Krajíček i velká část úspěšného hudebního tělesa Ukulele Orchestra jako Brno poctili svou návštěvou brněnské rozhlasové studio. Jak funguje těleso, které míchá hudebníky z několika zemí? Co hrají nejraději a dá se na čtyřstrunný nástroj zahrát opravdu všechno?

Ano, dá. „Na ukulele se dá zahrát úplně všechno,“ shodují se hráči čistě mužské kapely. V repertoáru mají lidové písničky, ale hlavně ty zahraniční. „Nezpíváme moc české covery, protože máme v kapele rodilé Angličany, takže zpíváme jenom anglicky. Máme rádi třeba Rolling Stones, AC/DC a taky osmdesátky!“

Za 10 let svého působení odehráli nespočet koncertů, dle slov Karla Heřmana jich bylo ‚dost‘.

„Rádi vzpomínáme na Český Krumlov, kde jsme hráli na jednom plese. Ale je to dobré všude,“ říká zpěvák kapely. Za brněnskou srdcovku považují SONO centrum. „Tam pravidelně hráváme okolo Vánoc.“

Móda jménem ukulele

„Poté, co jsme vešli ve známost, se prodej ukulele zvýšil asi o 300 %. Spousta lidí si to kupuje, ale ne jenom kvůli nám. On to začal být takový módní nástroj, ale naštěstí až po tom, co jsme na to začali hrát my. Ukulele je cenově dostupné a je to skladnější, než kytara,“ říká frontman kapely.

Jsou zapsaní v české knize rekordů a kuriozit jako kapela s největším počtem hráčů na ukulele. „Dokonce jsme hráli i na té akci v Pelhřimově, kde se to vyhlašovalo. A já mám doma diplom,“ chlubí se Karel Heřman.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio