Ukrajinský rozhlas vysílá v DAB nově i ve Španělsku

23. únor 2023

Španělsko je další zemí, která svým posluchačům nabízí vysílání prvního okruhu Ukrajinského rozhlasu. Posluchači si mohou stanici naladit v Madridu a Barceloně a podle online databáze Wohnort.org také na Kanárských ostrovech.

Distribuce Ukrajinského rozhlasu a jeho prvního okruhu funguje na stejném modelu jako v České republice. Veřejnoprávní vysílatel RNE vyhradil část kapacity pro tento program ve svém DAB multiplexu. Program je šířen s původním kódováním v datovém toku 192 kbps se stereo zvukem. Tento vřelý postoj si může RNE dovolit díky obsazení kapacity sítě pouhými šesti stanicemi. Pokryt je Madrid, Barcelona a také Kanárské ostrovy.

„Veřejnoprávní médium chce tímto způsobem podpořit Ukrajince, kteří našli útočiště ve Španělsku. Program nahrazuje RNE Radio 1,“ doplnil portál Radionews.de. Kromě prvního programu Ukrajinského rozhlasu, který je dostupné také v České republice jako součást multiplexu ČRo DAB+, jsou dále v nabídce tamní veřejnoprávní sítě k dispozici okruhy Los40 Classic, MegaStar, Radio 3, Radio Classica a REE Europa. DAB+ se zatím nevyužívá.

autor: lukpo
Spustit audio

Související