Ukázka a reportáž: Ole Nydahl - O smrti a znovuzrození

7. listopad 2011

V Zelném rynku vám představíme novou knihu, kterou napsal Ole Nydahl – Dán, který je lamou, tedy učitelem buddhismu, v tibetské meditační škole Karma Kagjü. Kniha se jmenuje O smrti a znovuzrození a má podtitul Pohled buddhismu na poslední okamžiky života.

Nakladatelství Bílý deštník náboženské společnosti Buddhismus Diamantové cesty, linie Karma Kagjü, ji vydalo v českém překladu Jana Matušky. 23. října ji v pražském Paláci knih Luxor uvedl sám její autor, v této problematice mimořádně zkušený. A tak vám kromě ukázky z knihy nabídneme i zvukové záběry z autogramiády.

Se jménem lamy Oleho Nydahla se v tomto pořadu ani ve vysílání Českého rozhlasu nesetkáváte poprvé. Na Západě založil až dodneška více než 650 center buddhismu Diamantové cesty, tedy tibetské vadžrajány. Sám vystudoval v Dánsku, USA a Německu filozofii, angličtinu a němčinu a buddhistická učení dostal především v Nepálu od největšího meditačního mistra 20. století – 16. Karmapy.

Nová kniha lamy Oleho Nydahla přináší detailní popis procesů, jimiž každý prochází v průběhu umírání a smrti – z pohledu buddhismu. Je ovšem psána natolik srozumitelně, aby ji mohl západní čtenář číst s pochopením – což například neplatí o populární Tibetské knize mrtvých, jejímuž metaforickému jazyku Zápaďan, který není praktikujícím tibetského buddhismu a neobdržel příslušná učení od kvalifikovaného učitele, rozumět nemůže. Kniha O smrti a znovuzrození přináší mnoho zajímavých a užitečných informací i pro nebuddhisty. Ukazují to už názvy kapitol: Koloběh života, Cesty ke štěstí, Příprava na smrt, Vnitřní prožívání umírajícího, Provázení umíráním, Rozhodující okamžik, Znovuzrození. Následují kapitoly o tzv. vědomém umírání, tedy phowě, o umění umírat a návody k několika druhům meditací. Ukázku, která v Zelném rynku zazní, jsme vybrali z kapitoly věnované přípravě na smrt, protože – jak známo – „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“.

Ukázku i reportáž z autogramiády lamy Ole Nydahla uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 12. listopadu. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.