Uherskohradišťský podnikatel Příplata žaluje Rumunsko u evropského soudu

16. listopad 2005

František Příplata žaluje Rumunsko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Podnikatel z Uherského Hradiště letos uprchl z Rumunska před uvězněním za údajné podněcování k vraždě odborového předáka. Pět let trvající soudy jsou však podle něj politickou hrou, která jej měla připravit o majetek a vrátit státu privatizovanou továrnu. František Příplata se hodlá domoci spravedlivého procesu a náhrady ušlých zisků a zabavených podniků.

Případ vraždy odborového předáka Virgila Sahleana v roce 2000 od počátku provázely emoce a útoky namířené proti českým podnikatelům. Příplata totiž podepsal kupní smlouvu na železárny v Jasech, které privatizoval jeho přítel Zdeněk Zemek. Odboráři proti privatizaci protestovali a soudy Příplatu označili jako podněcovatele zločinu. Odsouzený však tvrdil, že v zemi vládly politicko -policejní tlaky na skandalizaci cizinců v tamním průmyslu. " Já bych rád poukázal na to, co se v zemi dělo, jaké hrůzy se tam staly a jak do toho tajná služba zasahovala," uvádí podnikatel Příplata.

Žalobu na rumunský stát podal Příplatův advokát Stanislav Polčák. Jak zdůraznil, tamní justice nebere v potaz lidská práva. "Rumunsko porušilo základní právo pana Příplaty na spravedlivý proces. Domníváme se, že pan Příplata nebyl odsouzen ve spravedlivém řízení, neboť nebyl přijat žádný jeho návrh na výslech svědků," tvrdí Stanislav Polčák.

Ten se také netají záměrem vymáhat na Rumunsku zabavený majetek a finanční náhrady. "S ohledem na ohromný finanční dopad celé kauzy na majetek pana Příplaty v Rumunsku na odebrání firem a na propadnutí majetku uvažujeme o tom, že podáme proti Rumunsku finanční arbitráž, kterou budou řešit arbitři patrně ve Stockholmu nebo v Anglii. Půjde skutečně o stamilionové nebo i vyšší částky," doplňuje Příplatův advokát Polčák.

Sám Příplata se prý dodnes nezbavil strachu z tajné policie. Přesto se mu podařilo před uvězněním Rumunsko opustit, aby mohl za své očištění bojovat v Česku. " To nebezpečí zůstane ve mně zakořeněné snad do smrti, protože jsem Rumunsko poznal a vím, jaký to je mstivý národ. Nebojím se ani tak o sebe, jako o svoji rodinu a svoje dítě vodím každý den přímo před třídu," popisuje svoji situaci František Příplata.

autor: rv
Spustit audio