Uherskobrodská radnice pravidelně v předvánočním období přispívá těžce nemocným dětem

30. květen 2014

V předvánočním období, nebo chcete-li v období adventu, dodržujeme řadu tradic a zvyků. K většině z nich se sice váže dlouhá historie, ale vznikají i nové, především s charitativním podtextem.

Třeba sbírka Vánoční hvězda. Od roku 1998 ji pořádá sdružení Šance, což je skupina rodičů a přátel hemato - onkologicky nemocných dětí. Pokud si koupíte květinu se jménem Vánoční hvězda - nebo také Kristova koruna - přispějete k léčbě těžce nemocných dětí. K těm tisícům lidí a organizací, kteří si každoročně vánoční hvězdu kupují, patří i uherskobrodská radnice." V letošním roce jsme zakoupili celkem čtyřicet šest hvězd a přispěli jsme částkou více než čtyři a půl tisíce korun," prozradil starosta Ladislav Kryštof.

Sdružení Šance tuto sbírku poprvé uspořádalo v roce 1998 a uherskobrodská radnice se do ní zapojila zhruba před pěti lety. "Jsme si vědomi, že tím pomáháme nemocným dětem a je to jakási humanitární pomoc města i ocenění členů zastupitelstva, kterým tyto vánoční hvězdy tradičně věnujeme," dodává starosta Kryštof.

Vánoční hvězdu si od Sdružení Šance kupuje každým rokem stále více lidí. V roce 1998, tedy v první roce veřejné sbírky, dosáhl výtěžek 58.700 korun. V loňském roce to bylo už přes půl milionu a celkem se od roku 1998 do roku 2004 podařilo nashromáždit už 2.165.232 koruny. Peníze byly použity na výzkum rakoviny, na nákup zařízení nebo pomůcek pro léčbu dětí či na financování rekondičních pobytů, které zmírňují jejich fyzický i psychický handicap.

Spustit audio