U zámku Veltrusy mají podchod pro daňky. Chodba propojila novou a starou část obory

7. březen 2019 12:48

Padesát daňků u zámku Veltrusy se už nemusí tísnit v jedné oboře. Nedávno získali mnohem větší výběh. Do nové části obory pohodlně dojdou podchodem, který vede pod cestou spojující Veltrusy a zámek. Přes část plochy vede stezka pro veřejnost.

„Daňčí oboru máme doloženou na mapách z roku 1820,“ vysvětluje kastelán zámku Veltrusy Pavel Ecler. „Tady byly tři hájenky a ještě dům lesního,“ rozhlíží se po rozlehlém parku průvodce Václav Legner. Vtip je v tom, že pokud se panstvo dívalo ze zámeckých oken, tak vidělo daňky, aniž by je rušila jakákoliv ohrada.

„Pochopitelně Chotkové se na to nedívali jen ze zámku, oni byli vášnivými lovci stejně jako většina šlechty, což můžeme doložit i zdejšími trofejemi,“ vysvětluje Václav Legner.

Romantickou dominantou zámeckého parku je malé jezírko - takzvaný špígl, tedy německy zrcadlo. Za krásného počasí se v něm zámek krásně zrcadlí.

„Říkáme s oblibou, že máme vlastně zámky dva. Jeden skutečný a druhý, který se zrcadlí v tom špíglu, ovšem hlavou dolů,“ usmívá se Václav Legner.

Návštěvníci mohou teď projít po stezce, která vede novou částí obory. Daňky tam budou mít jen pár kroků od cesty. „Bude to takové malé safari a to sebou přináší i určitá pravidla. Nekrmit, nevodit psy a také nepojmenovávat,“ připomíná Václav Legner.

Obora Veltrusy je plná života. Kromě daňků tam uvidíte i zajíce a bažanty - foto Jan Majer.jpg
V oboře u zámku Veltrusy žije stádo padesáti daňků - foto Barbora Frindova.jpg
Součástí parku u zámku Veltrusy je daňčí obora. Zvířata jsou dobře vidět z cestičky, která vede ze vsi až k zámku
Daňčí obora Veltrusy bude zčásti otevřená pro veřejnost
Spustit audio