U rybníka, bazénu, řeky nelze nic podcenit, říká vodní záchranář Petr Němec

10. srpen 2017

I přes mnohá varování od záchranářů, aby lidé byli u vody opatrní, nepřeceňovali své síly a vždy měli při koupání na dohled své děti, se tak neděje. A dochází tak k častým úrazům a bohužel i utonutím. Jak se vyhnout potížím ve vodě, aby se nám nic nestalo? A jak poskytnout první pomoc? Na to jsme se zeptali vodního záchranáře z Třebíče Petra Němce.

Když už jdete k vodě ať už sami, s přáteli nebo s dětmi, je třeba dodržovat bezpečnostní pravidla, vědět, jak se u vody a radovánkách v ní chovat tak, aby nedošlo k úrazu. „Záleží na chování lidí u vody,“ říká záchranář.

Proto je třeba uvědomit si nebezpečí, která jsou ve vodě skryta. Znát svůj zdravotní stav i fyzickou připravenost a nepřeceňovat svoje síly. Zbytečně neriskujte. Na plážích bývají často rozbité lahve, ostré kameny. Proto je na takových místech dobré nosit obuv. Řezných ran na chodidlech je mnoho.

Dostanete křeč

Křeč sama o sobě nijak život neohrožuje a proto je potřeba zachovat klid a rozvahu. Proti křeči pomáhám rozmasírovat patřičný sval. Křeč se odstraňuje střídavým napínáním a uvolňováním postižené svalové skupiny tak dlouho, až bolest ustane. Pokud na křeče trpíte, je třeba do sebe dostat magnézium. Stačí pít minerální vody, ve kterých je obsažené.

Děti u vody

Děti je třeba mít neustále pod dozorem. Vybavte je pomůckami, plaveckými pásy tzv. ježky, nafukovacími kruhy, rukávky, nenechávejte je samotné. „Platí to, že musí být pořád na dohled a plavat v bazénech, které jsou pro ně přizpůsobeny,“ zmiňuje Petr Němec.

Řeky, říčky a jezy

U pomalu tekoucích vod je třeba dávat pozor na kameny. Tam opět hrozí nebezpečí úrazů. K jezům by se pak člověk neměl přibližovat vůbec, nebo určitě ne sám. Zde bývají podle záchranáře Petra Němce časté smrtelné úrazy.

Spustit audio