U přechodů pro chodce v Olomouci se objevily siluety obětí dopravních nehod. Varují před nebezpečím srážky auta s chodcem

20. srpen 2019

Silueta oběti dopravní nehody teď u některých přechodů v Olomouci varuje chodce před možným nebezpečím. Kampaň České asociace pojišťoven Nepozornost zabíjí upozorňuje na rizikové chování právě chodců, kteří se při kontrole mobilního telefonu nevěnují dopravní situaci. 

„Má v ruce mobil a nedívá se ne cestu,“ uvažuje nahlas Martin, který právě přešel jeden z nejrušnějších přechodů na třídě Svobody v Olomouci. A na chvíli se zarazil při pohledu na siluetu člověka vytvořenou bílou páskou na chodníku. Ta připomíná oběti dopravních nehod.

Nepozornost zabíjí - bezpečnostní kampaň pro chodce

„Jo, je to dobré, ale člověk si víc všimne, když to vidí před sebou než na zemi. Je pravda, že někdy jdu s mobilem v ruce a dívám se spíš do telefonu než na cestu,“ dodává Martin.

Siluetu u přechodu a nápis Nepozornost zabíjí si prohlíží také paní Kateřina. „Už se mi to stalo několikrát. Řídila jsem auto a přechází chodci, vůbec se nepodívají. Nejlepší by bylo, kdyby nepoužívali mobily na ulici,“ dodává paní Kateřina.

Kampaň České asociace pojišťoven ve spolupráci s Besipem s názvem Nepozornost zabíjí loni mířila na používání mobilu za volantem. Teď naopak upozorňuje na nebezpečí chodce. U přechodu je se mnou koordinátor Besipu Miroslav Charouz.

„Před chvilkou proti nám šla paní s telefonem na uchu. Ten člověk v tu chvíli vůbec nevnímá, že ho může něco srazit. Nemusí to být ani auto, ale třeba cyklista,“ vysvětluje a dodává, že nejde o ojedinělé případy. „Já si myslím, že ten problém je opravdu závažný a bude stále větší. Nejde už v podstatě ani o telefonování, ale opravdu spousta zejména mladších sleduje sociální sítě a to je opravdu fenomén, který bude do budoucna obrovským problémem.“

Podle policejních statistik, které zveřejnila asociace na stránkách kampaně, se při nehodách v Olomouci mezi lety 2013 a 2018 zranily tři stovky chodců. Osm z nich zemřelo.

Stránky kampaně Nepozornost zabíjí nazleznete ZDE.

autor: tas
Spustit audio