U jihočeského Holkova si můžete projít část trasy někdejší věhlasné koněspřežné dráhy

21. březen 2023

Určitě jste slyšeli o tom, že někdo koupil zříceninu tvrze, faru nebo vojenský bunkr a začal památku opravovat nebo v ní udělal muzeum. Ale slyšeli jste o tom, že si někdo za podobným účelem koupil most a kus trati bývalé železnice? V tomto případě slavné koněspřežné dráhy z Českých Budějovic do Lince? Díky tomu se dnes můžete vydat na nejstarší železniční most v kontinentální Evropě a na dochovanou část někdejší trasy koňky u jihočeského Holkova.

Když jsme viděli, jak to tady postupně chátrá, rozhodli jsme se pozemek odkoupit a snažit se ho nějak zrenovovat a zachovat ráz, jaký mívalo toho místo dřív,“ vysvětluje Lukáš Černý z rodiny, která v nedalekém domě žije už čtyři generace. A právě v něm bývala za dob koněspěžky kočárovna. A sídlil tam zřejmě i kovář. Obojí pochopitelně kvůli koněspřežce.

Trasu koněspřežné dráhy si tedy u Holkova dnes můžete projít osobně. A pokud si do mobilních telefonů stáhnete aplikaci pojmenovanou Koňka Holkov, uvidíte i celé okolí z nadhledu, uslyšíte historický výklad a v místech trati, kam namíříte mobil, kolem vás po displeji projede dvojspřeží s dobovým vozem, vytvořeným podle původního vzoru osobního vozu Hanibal. Jeho skutečnou a funkční verzi mají za hranicemi v rakouském Kerschbaumu.

Koněspřežná železnice byla vystavěna v letech 1825 až 1832. Nahradila formanské vozy dopravující sůl a jiné zboží z Lince do Českých Budějovic a zpět. Aby se doprava zlevnila a zrychlila. Koněspřežku vymyslel František Antonín Gerstner, který byl původně vyzván, aby na stejné trase vyprojektoval vodní kanál. To se ale ukázalo jako nemožné, a tak přišel na řadu nápad s koněspřežnou dráhou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.