U Holic havaroval autobus. Zraněných jsou desítky

18. říjen 2018 16:08

U Holic na Pardubicku havaroval odpoledne kolem 15:00 linkový autobus, při nehodě bylo zraněno 29 lidí.

Jednoho těžce zraněného převezl vrtulník do královéhradecké fakultní nemocnice, devět lidí bylo zraněno středně těžce a 19 lehce. Dalších 31 lidí bylo propuštěno, řekl ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Silnice 36 mezi Holicemi a Sezemicemi byla uzavřena do večerních hodin. Policie dopravu odkláněla. Podle mluvčí krajské policie Markéty Janovské se autobus převrátil do příkopu na pravé straně silnice. Vozu zřejmě praskla pneumatika a přestal být ovladatelný. Podle zpravodaje ČTK na místě má převrácený autobus zřetelně poškozené pravé přední kolo.

Mluvčí společnosti Arriva Roman Herden řekl v České televizi, že šlo o pravidelnou linku z Horního Jelení přes Holice do Pardubic. Dodal, že zkušený řidič jezdí pro firmu už 20 let. "Opravdu to vypadá tak, že praskla pravá přední pneumatika a nebylo dál možné autobus udržet na cestě a ten skončil v příkopu," řekl mluvčí. Řidič je mezi zraněnými. Podle vyjádření společnosti byl autobus české výroby, čtyři roky starý a necelé dva měsíce po STK.

Na místo po nehodě dorazil evakuační autobus. Vedoucí lékař zásahu si vyžádal stan pro řešení mimořádných událostí. V současnosti se již všechny posádky záchranky vrátily na základny, místo nehody si převzal policejní vyšetřovatel.


Pardubický kraj aktivoval kvůli nehodě traumatologický plán. "Nemocnice utlumí některé činnosti a připraví se na příjem zraněných, které budou vozit sanitky," řekl ČTK vedoucí oddělení krizového řízení Pardubického kraje Aleš Boňatovský.

Prohlášení mluvčího společnosti Arriva

Je mi to velmi líto, musím potvrdit, že dnes havaroval náš autobus na pravidelné lince z Horního Jelení přes Holice do Pardubic. Šlo o spoj který vyrazil ve 14:30 hod z Horního Jelení a do Pardubic měl dorazit v 15:26. Řidič je po nehodě potlučený a záchranáři ho odvezli do nemocnice, máme od něj zatím jen kusé informace o tom, že mu před zatáčkou praskla pravá přední pneumatika a nebylo možné udržet autobus na vozovce. V autobuse cestovalo přibližně 50 cestujících a vezl je velmi zkušený řidič. Jezdí u nás s autobusem už 20 let a běžně vozí i dálkové zájezdové spoje po celé Evropě. Autobus byl starý čtyři roky, technickou kontrolu (STK) má z 31. srpna 2018 a každé tři měsíce se podrobuje bezpečnostní prohlídce, jako všechny vozy. Tu absolvoval 24. srpna 2018. Pevně věříme, že všichni cestující z autobusu i pan řidič budou v pořádku, budeme se snažit zjistit více informací o jejich zdravotním stavu.

autor: zen | zdroj: ČTK
Spustit audio