Týrání dětí

18. prosinec 2002
Pod kůži

Týrání dětí je určitě závažným sociálním, ale také kriminálním problémem. Ty nejkřiklavější případy určitě znáte z televize. Desítky jiných však zůstávají utajeny. Často kvůli slabosti nebo strachu utlačovaných matek. Na Zlínsku v tomto roce prudce vzrostl počet ohlášených případů. Podrobnosti zjišťoval redaktor Roman Verner.

Redaktor (Roman Verner): Zlínští kriminalisté v posledních pěti letech evidovali jeden prokázaný případ týrání dítěte ročně. Letos už ale padlo šest trestních oznámení. Dětská psycholožka Marie Pechová říká, že dítě nemusí být nutně týráno jen fyzicky.

Host (Marie Pechová): V praxi klinického psychologa se setkávám s těmi případy násilí na dětech méně takovým jako výraznými, ale o to škodlivějšími. Patří sem přehnané požadavky na dítě, malý pozitivní citový příklon k dítěti, patří sem znevažování dítěte, výsměch, přetěžování, citově chladná atmosféra. Pro dítě znamenají dlouhodobou deprivaci.

Redaktor (Roman Verner): Přesto případy, které se dostaly na stůl zlínských kriminalistů, vykazují známky té nejhrubší brutality.

Host (Ivo Mitáček): Muži šedesátý čtvrtý ročník bylo právě sděleno obvinění z týrání svěřené osoby. V průběhu posledních deseti let. Převážně v podnapilém stavu několikrát měsíčně napadal svoji manželku, bil ji po celém těle, demoloval zařízení bytu a to i za přítomnosti dětí. Za domnělé i faktické prohřešky bil tři nezletilé děti ve věku deset až patnáct let. Velmi často to bylo řemenem na holé tělo. Dále do nich kopal. V posledních nejméně čtyřech letech děti trestal také tím, že je nechal klečet na zemi a na předpažené ruce jim dával knížky, které musely držet.

Redaktor (Roman Verner): Tak popsal jeden z nejhorších případů mluvčí okresní policie ve Zlíně Ivo Mitáček. Problémem je podle něj to, že ani opakovaně týrané manželky nepodají na své muže trestní oznámení. Ty nejkřiklavější případy pak policistům oznamují pracovníci okresního úřadu. Jak se dlouhodobé týrání projeví na těch nejmenších mi opět prozradila psycholožka Marie Pechová.

Host (Marie Pechová): Tyto děti ztrácejí takový sociální odstup, jsou přehnaně aktivní, horlivé, někdy teda agresivní, někdy naopak jsou zase zamlklé, jsou takové jako ponořené do sebe. Čili pro zkušeného pedagoga ve škole by to mělo být signálem a to nemluví o modřinách, které když se objeví, tak to už samo o sobě znamená, že ten příslušný pedagog by se měl zajímat, kde k tomu dítě přišlo a zda to neznamená nějaké nadměrné trestání.

Redaktor (Roman Verner): Co můžete dělat vy, jako klinický psycholog s dítětem, které k vám přijde a vykazuje známky nějakého týrání?

Host (Marie Pechová): Vzhledem k tomu, že k nám chodí děti v doprovodu rodičů, jsme dětská poradna, tak je to vždycky na vůli toho rodiče, který dítě přivede, tak se zabýváme problémem, který ten rodič předkládá. Pravdou je, že potom mnohdy se ukáže být problém někde jinde než je rodiči označován. Někdo přivádí dítě, které je údajně nadměrně neposlušné, zlobivé, neklidné a může být ta příčina skutečně v nesprávném přístupu k dítěti. To je právě velký problém, pokud někdo, kdo je tomu dítěti nablízku, kdo mu má být zdrojem bezpečí je současně zdrojem strachu. To vede k takové dezorganizaci jeho základních postojů a vazeb a projevuje se v budoucnu buď tedy podobným způsobem, že to vezme jako normu, že se domnívá, že tak se správně chová dospělý člověk a opakuje agresi, anebo může být nějakým způsobem teda zneurotizované, nevěří si, nenavazuje potřebné vazby, nedokáže zvládnout svou dospělou roli.

Redaktor (Roman Verner): Doplňuje psycholožka Marie Pechová. Na jak dlouho mohou soudy usvědčeného násilníka poslat za mříže? To opět upřesnil mluvčí Ivo Mitáček.

Host (Ivo Mitáček): Samozřejmě, především se opíráme o trestný čin týrání svěřené osoby, kde hrozí základním odstavci trest odnětí svobody od šesti měsíců až na tři léta. Pro zákon je zajímavější druhý odstavec, kde hrozí trest odnětí svobody dva až osm let a to v případě, je-li páchán tento trestný čin zvláště surovým způsobem a nebo na více osobách.

Moderátor (Jitka Hanžlová): Ze Zlínska informoval Roman Verner. Pokud se o případy podobného typu zajímáte více, poslouchejte každý den pět minut po půl jedenácté. Také zítra se dostanete pod kůži.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: spr , rv
Spustit audio

Více z pořadu