Tvrdá škola života mi dává sílu jít dál

30. duben 2018

Michaela Šolcová se narodila s vážným poškozením páteře. Skolióza ji doživotně upoutala na invalidní vozík. Svůj úděl ale vnímá dnes 44letá Michaela jako životní zkoušku a s osudem se dokáže prát s úsměvem na rtu. To i když málem skončila na ulici.

Jako samoživitelka neměla na nájemné a hrozilo jí odebrání dětí do dětského domova. Dnes už je z nejhoršího venku, ale stále se jí nedaří najít zaměstnání a nahradit dvacet let staré auto, na kterém je doslova závislá. Kromě dětí jí dodává sílu fenka ohaře jménem Bedřiška, se kterou je v lese, když to jen jde.

Díky elektrickému vozíku zvládá nákupy i povinnosti kolem dětí. Hodně času ale Míša stráví na klasickém mechanickém vozíku. S nadsázkou tomu říká posilovna zdarma. Dvacetiletý syn se právě chystá na Vysokou školu, desetiletá dcera si zamilovala balet.

Michaela Šolcová

A kde je táta? To je téma, o kterém se Míše zas až tak snadno nemluví. Její děti mají každé jiného otce. Míša byla 7 let vdaná a s exmanželem má syna. Důvodem rozvodu byl až příliš bohémský způsob života jejího manžela.

Dcerku má Míša s partnerem, který se zase příliš nemá k placení výživného. Dluží jí 250 tisíc korun. Soudy se ale podle ní chovají více než alibisticky. Otec měsíčně platí asi 300 korun a to soudu prý stačí. Že se snaží.

Pomohli chudí přátelé

A právě tak, že na všechno zůstala finančně sama bez pomoci svých partnerů, se stalo, že málem přišla o to nejcennější. O svoje děti. To když přišla o práci, kterou vzhledem ke svému postižení už nezvládala a nedařilo se jí platit nájemné. Tehdy u ní zazvonili pracovnice sociálního odboru s tím, že mladší dceru umístí do vyřešení situace v dětském domově.

Naštěstí jí v nouzi pomohli přátelé. Jak vzpomíná, ne ti bohatí, ale právě ti podobně chudí zkoušení vlastními strastmi života. Dnes je Míša Šolcová druhým rokem nezaměstnaná. Nedaří se jí najít vhodnou práci. Dojíždění na Okresní soud v Plzni přes celé město ji fyzicky ničilo.

Ale věří ve svůj osud a nic nevzdává. Jediné, co ji teď trápí, je auto, bez kterého se nemůže obejít. Její dvacet let starý Peugeot může vypovědět službu každým dnem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio