Turistům vstup zakázán. U Býčí skály v Moravském krasu hnízdí sokoli, na klid dohlíží strážci přírody

24. květen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Na Býčí skále v Moravském krasu letos opět zahnízdil pár sokolů stěhovavých. V celé chráněné oblasti je už pak jen jedna další lokalita, kde tito chránění ptáci pravidelně hnízdí.

Dravci jsou extrémně citliví na rušení při zakládání rodiny. Do okolí skály proto minimálně do poloviny června turisté nesmí.

Radovan Mezera před páskou vyznačující zákaz vstupu rozkládá trojnožku, na kterou připevňuje dalekohled. Kromě monitoringu sokola stěhovavého je taky dobrovolný strážce v Moravském krasu. Kontroluje například to, jestli návštěvníci za pásky nevstupují.

Monitoring sokolů v okolí Býčí skály v Moravském krasu

„Kdybychom to tady nestrážili a kdyby u větší skupiny lidí docházelo k rušivé činnosti, tak by se mohlo stát, že by samička, nebo oba rodiče, mohli území opustit. Dny otevřených dveří u Býčí skály byly proto posunuty až do půli června, aby nedocházelo ke srocování lidí,“ vysvětluje Mezera.

Býčí skála v Moravském krasu

„Podle mě je to jediné místo v republice, kde mohou lidé takhle zblízka sokola pozorovat, aniž by ho vyrušili,“ říká Radovan Mezera. Strážci přírody monitorují taky život sokolí rodiny. Mláďata se jim ale letos ještě v druhém hnízdě neukázala. Že tam jsou, poznají strážci podle chování. „Samice začala nosit potravu do hnízda začátkem května, takže bylo evidentní, že mláďata jsou vylíhlá,“ doplňuje René Bedan, který se věnuje právě monitoringu sokolů. „V současné době jdou při krmení i slyšet.“

Na to, aby sokoly při hnízdění nikdo nerušil, dohlíží strážci každý den. Jejich pozorování se tak stalo trochu turistickou atrakcí. „Bydlím pár kilometrů odsud, tak si sem udělám výlet na kole, popovídat si s lidmi,“ přiznává pan Josef.

Sokoli se do Moravského krasu vrátili v roce 2016 po více než půl století. Strážci přírody doufají, že k současným dvěma hnízdům přibude do budoucna ještě třetí.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související