Turista vyráží z Ležáků do Lidic, pěší poutí připomene 80. výročí atentátu na Heydricha

28. květen 2022

Pěti dny pěší cesty turista Petr Vejrosta propojí místa související s atentátem na zastupujícího říšského protektora. Půjde sám, těší se však na všechna setkání po trase.

Borek Kapitančik s Petrem Vejrostou, autorem knihy 111 výletů pro Český rozhlas Brno

V pátek 27. května uplyne 80 let od chvíle, kdy skupina výsadkářů zaútočila v Praze na auto převážející zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Pro turistu Petra Vejrostu je to událost, kterou je nutné připomínat. „Ovlivnila životy celého národa. A stále jsou aktuální,“ připomíná.

Při výběru trasy záměrně spojil dvě obce, které nacisté v reakci na útok vyvraždili. Začne v Ležákách a skončí v Lidicích. Tedy v obcích, po kterých v reakci na heydrichiádu dostala jména řada míst i lidí po celém světě.

Atentát na Heydricha

Atentát uskutečnili 27. května 1942 v Praze-Libni za podpory dalších výsadkářů Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Byli pro tento úkol vycvičeni ve Velké Británii. Byl to ojedinělý atentát na představitele nacistů za druhé světové války. Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich následkům útoku podlehl 4. června. Výsadkáři zemřeli 18. června 1942 v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze. Při uskutečnění nebezpečného plánu pomohly desítky českých rodin, které za to většinou zaplatily životem. Součástí odvety bylo i vyhlazení obcí Lidice a Ležáky.

„Po cestě mám ale naplánované i další zastávky. Pardubice, které byly dějištěm poprav, Nehvizdy, kde výsadkáři Gabčík s Kubišem seskočili. A samozřejmě Prahu, kde budu v pátek v okamžiku výročí,“ dodal.

Dvakrát obešel zeměkouli, na trasu vyráží sám

Sedmdesátiletý turista, který jen na svých oficiálních výletech dvakrát obešel zeměkouli, pochod absolvuje sám. Bere to i jako příležitost ke klidnému zamyšlení o tehdejších událostech.

„Nechci z toho dělat hromadnou akci, ale pokud se někdo přidá, můžeme si popovídat. Navíc mi ta volnost dává možnost upravit cestu podle potřeby. Nevylučuji, že třeba po Praze přejedu kousek městskou dopravou,“ dodává muž, který ještě stále ve své rodné Nedvědici pomáhá v místní základní škole a na cestu si vzal volno.

Se zážitky se bude Petr Vejrosta krátce po půl deváté ráno (až do soboty 28. května) svěřovat posluchačům Českého rozhlasu Brno.

Spustit audio

Související