Trubičky
Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
půl kila hladké mouky
špetka soli
1 dcl studené vody
650 g másla
náplň:
cca 1 dcl vody
6 bílků
cca 350 g krupicového cukru (dle objemu bílků)
Postup:
1. Prosátou mouku se solí nasypeme na vál, doprostřed dáme kousky studeného másla.
2. Důkladně vypracujeme v těsto, průběžné podle potřeby přidáváme studenou vodu.
3. Na pomoučené ploše vyválíme na obdélníkový plát, horní a spodní třetinu těsta přeložíme.
4. Otočíme o 90 stupňů, znovu rozválíme a vrchní a spodní třetinu těsta přeložíme.
5. Takto uložíme v sáčku do lednice na půl hodiny.
6. Celý postup ještě jednou opakujeme a znovu dáme vychladit.
7. Odebereme část těsta, se kterou budeme pracovat, rozválíme a rozkrájíme asi na dvoucentimetrové proužky.
8. Ty namotáme na namaštěné kovové trubičky, potřeme rozkvedlaným vejcem, necháme chvíli odpočinout.
9. Pečeme asi 20 minut při 200 stupních.
10. Ještě horké odstraníme z formiček.
Náplň:
1. Dáme si stranou třetinu cukru a zbytek svaříme s vodou, aby nám vznikl hustší cukerný rozvar.
2. Jakmile se začne vařit, začneme šlehat bílky a do částečně vyšlehaného sněhu postupně zapracujeme odložený cukr.
3. Do bílkové hmoty potom opatrně při nízkých otáčkách tenkým proudem vléváme cukerný rozvar.
4. Šleháme do pevné hmoty.
5. Sněhem plníme vychladlé trubičky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.