Trolejbusy do Lešné vyjedou 1. června, ujišťuje město. Odklad prý nehrozí, problém na Vršavě zůstane

25. duben 2019 07:16

Nová zastávka na stávající točně Vršava bude zprovozněna zřejmě v září. Do té doby budou lidé muset vystupovat na Januštici. Město zároveň řeší MHD do Prštného.

Nové trolejbusy, které Dopravní společnost Zlín – Otrokovice nakoupila pro rozšíření městské dopravy ve směru na Zlín-Kostelec, Štípu a zoo Lešná, zatím brázdí ulice krajského města na jiných linkách. „Dopravní společnost Zlín – Otrokovice byla připravena zahájit provoz na linkách 4, 5 a 46 již od 1. dubna 2019. Realizace projektu je koordinována městem Zlín a na něm záleží i další termíny, změny a úpravy, které budou případně uskutečněny,“ konstatoval mluvčí dopravního podniku Vojtěch Cekota.

Přestože vše bylo připraveno ke spuštění ke zmíněnému datu, jen čtyři dny před tím došlo ke změně. Město reagovalo na nespokojené hlasy obyvatel Vršavy, kteří by přišli o velkou část spojů, které kvůli chybějící zastávce na stávající točně linky 4 chybí. O zastávku zpět k městu na Januštici, zase chyběl přechod a semafor. Město teď ujišťuje, že k 1. červnu vše zajistí a žádný další odklad na poslední chvíli už nebude. I proto, že nové trolejbusy jsou vázány na dotační titul určený pro provoz k zoo. „Věříme, že nedojde k odkladu z důvodu výše uvedených, a také z důvodu, že DSZO potřebuje spustit zkušební provoz. Ten je nutný proto, aby se vše mohlo vyladit ve vztahu k optimálnímu nastavení jízdních řádů a ke spokojenosti občanů,“ vysvětlil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Jsme ve fázi získávání potřebných povolení na základě zpracované projektové dokumentace a předpokládáme, že 1. června bude tato část akce zrealizována a funkční.
Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínského magistrátu

Město podle něj už má projektovou dokumentaci k provizornímu značení u zastávky Januštice, kde budou lidé z Vršavy vysedat až do září, než bude vybudována nová zastávka ve směru od Zlína na stávající točně na Vršavě. „Jsme ve fázi získávání potřebných povolení na základě zpracované projektové dokumentace a předpokládáme, že 1. června bude tato část akce zrealizována a funkční. I z toho důvodu musí jít do rady zvláštní materiál, který umožní ve zkráceném režimu nakoupit potřebný provizorní semafor,“ upřesnil Dvořák.

 S nespokojenými obyvateli Vršavy, kterým se novinka nezamlouvala a dokonce proti změnám v MHD chystali i petici, se vedení města ještě před prvním červnem plánuje sejít. „Ano plánujeme, pan primátor, pan radní pro dopravu, zástupci odboru dopravy a DSZO se s občany setkají,“ potvrdil mluvčí magistrátu.

 

Trolejbusy do Štípy, Kostelce vyjedou v červnu. Na točně Vršava však pravidelně zastaví až v září

Zkouška otáčení trolejbusu na točně na Vršavě

Novými trolejbusy s bateriovým pohonem měly Kostelce, Štípy a k zoo začít jezdit už od začátku dubna. Jejich spuštění ale na poslední chvíli odložilo o dva měsíce nedořešené zastavování na Vršavě.

Nový systém MHD k zoo má navíc předejít dopravním problémům, které zde nastaly například o uplynulém víkendu. „Dostupnost ZOO prostřednictvím MHD se ještě výrazně zlepší od 1. června, kdy zavedeme nový systém dopravní obslužnosti této lokality s využitím bateriových trolejbusů. Směrem k zoologické zahradě potom pojede ze Zlína trolejbus linky 4 nebo 5 každých dvacet minut. To bude výrazně kratší interval mezi spoji než dosud, bude pravidelný a snadno zapamatovatelný,“ řekl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Město zároveň dále pracuje na dalším vylepšení sítě MHD, zejména dlouho diskutované lince do místní části Prštné. Její spuštění je však podle Zdeňka Dvořáka ještě záležitostí minimálně na několik měsíců. „V současné chvíli DSZO prověřuje technické aspekty zatím předběžně navržené trasy včetně umístění zastávek MHD. Po tomto posouzení, v případně kladného stanoviska, bude přistoupeno ke zpracování projektové dokumentace a vyčíslení nákladů. Následně by byl návrh na spuštění linky předložen ke schválení,“ dodal mluvčí.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související