Trojice vodních kol znovu roztočila historický hamr v Rožnově

6. červenec 2016
Rendez-vous

Mlýnskou dolinou v Rožnově pod Radhoštěm se opět nesou rány tamního hamru. Jeho obří kladiva mlčela pět let.

Na rozdíl od sousedního mlýna nestačí k ukázce fungování hamru jeden člověk - musí dorazit hned tři. "Jeden drží žhavé železo na kovadlině, druhý obsluhuje samotný stroj a třetí pouští vodu na kolo," říká Tomáš Ručka, který o svátcích předváděl, jak hamr vlastně funguje.

Rožnovský hamr je unikát - budova z první poloviny 19. století pochází z Ostravice, ale kladiva, obří dmychadlo i brus sloužily kdysi v Nemílkově na Klatovsku. Teď má památka za sebou rozsáhlou rekonstrukci a opět může fungovat.

Návštěvníci poznají hamr nejen po sluchu. Na první pohled je zaujmou tři obří kola poháněná vodou z místního náhonu. Ta roztáčejí soukolí uvnitř. Dmychadlo vhání vzduch do výhně a kovářům pak práci usnadňuje samotný stroj se dvěma kladivy. Každé váží 150 kilogramů.

Palice dopadají na kovadlinu zapuštěnou do velkého špalku. Ten je odpružený díky tomu, že pod ním leží vrstva březového proutí.

"Jedna věc navazuje na druhou," podotýká Tomáš Ručka. "Když je železo vykuté, zachlazené, tak se pokračuje na kamenném brusu. Tam se dobrušuje ostří, třeba na sekyrách a motykách," připomněl. Hamr v Ostravici sloužil třeba k výrobě pluhů a nářadí.

Provoz hamru je tak náročný, že bude v Rožnově fungovat jen při výjimečných příležitostech - například na konci července při Dnech řemesel a setkání kovářů.

Spustit audio