Třináct vánočně nazdobených pokojů je k vidění na zámku rodiny Kinských v Kostelci nad Orlicí

9. prosinec 2022 09:33

Na zámku rodiny Kinských v Kostelci nad Orlicí začaly adventní prohlídky. Vánoční výzdobu pracovníci zámku připravili ve třinácti pokojích, které jsou v průběhu roku přístupné pouze s průvodcem. Teď, teprve podruhé v historii, si je lidé mohou prohlížet bez omezení. 

Na poslední přípravy před otevřením se zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Nová budova zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Po schodech vcházím do místností, které jsou vánočně nazdobené. Je tu se mnou Ivona Jasníková, manažerka zámku. Máme před sebou vánoční stromeček, na kterém mne zaujaly ozdoby.

Čtěte také

„Ty nejsou původní, jsou nově vyrobené. Ovšem z materiálu jako je například brokát, který se samozřejmě k zámku hodí. Ale na druhou stranu jsou tu také použity přírodní materiály, které autorka získala ve zdejším zámeckém parku,“ vysvětluje Ivona Jasníková.

Míjíme krásnou dekoraci, která představuje vánoční dárečky. Míříme do dalších místností, jsou tu andělíčci a dokonce i sáňky. „Ty tady běžně nebývají. Tohle je zimní instalace, protože v tomto ročním období Kinští bruslili, sáňkovali a dokonce hráli i hokej. Proto jsou zde umístěny tyto sáňky.

Čtěte také

Přicházím k další pracovnici kosteleckého zámku. Paní Andrea právě rozvěšuje v expozici dětské brusle. „Ty jsou historické, kožené, a pochází ze začátku 20. století.

Andrea je autorkou velké části zdejších vánočních dekorací. „Nejvíc práce nám zabrala ošacená prkýnka. Kolegovi jsme dali šablony, co chceme vyřezat. On to udělal a my to ošatili a natřeli, doladili, a udělali z toho Josefa a Marii, vlastně takový betlém s Jezulátkem.

Ve velkém zrcadlovém sálu stojí další vánoční stromeček, asi největší na zámku. A jeden z pracovníků zámku ho právě s pomocí ostatních dozdobuje.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí
pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Expozice vánočně nazdobeného zámku rodiny Kinských v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku bude přístupná až do 18. prosince.

Spustit audio

Související