Tříkrálový koláč
Peče se v řadě zemí, ale v každé trochu jinak. Takto ho znají třeba v Německu. Tradičně se do něj zapékala fazolka, později figurka Ježíška, kterou jeden šťastlivec ve svém kousku našel. Abyste si nevylomili zub, můžete tam zapéct třeba celou mandli.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
špetka soli1 vejce
20 g droždí
60 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
trochu cukru
Postup:
1. Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek.
2. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek, vejce a prochladlé rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto.
3. Pod utěrkou necháme vykynout.
4. Z těsta poté zformujeme jeden větší bochánek a zhruba 6-8 menších.
5. Do jednoho z nich schováme celou mandli.
6. Na plech vyložený pečicím papírem dáme velký bochánek a kolem dokola těsně k němu malé.
7. Necháme ještě půl hodiny kynout.
8. Troubu předehřejeme na 190 stupňů, koláč potřeme vejcem rozkvedlaným s trochou mléka a posypeme sekanými mandlemi.
9. Pečeme asi 35 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.