Třicet let svobody dnes po celý den připomínají akce ve Zlínském kraji i vysílání Českého rozhlasu Zlín

17. listopad 2019 07:24

Připomenout si třicet let staré události ze 17. listopadu 1989 si můžete dnes na řadě míst v celém Zlínském kraji, ale také ve vysílání Českého rozhlasu Zlín.

V celém Česku se dnes v 17 hodin a 11 minut rozezní kostelní zvony. Mají být připomínkou tisíců příběhů sametové revoluce. Její 30. výročí si připomínáme právě dnes. Takzvané Sametové zvonění organizuje sbírka Paměť národa ve spolupráci s církvemi. V řadě rádií, včetně vysílání Českého rozhlasu Zlín, ve stejný čas, kdy budou zvonit kostelní zvony, zazní píseň Modlitba pro Martu v podání Marty Kubišové. Třicet let svobody si lidé mohou dnes připomenout na řadě akcí napříč Zlínským krajem. A po celý den také ve vysílání Českého rozhlasu Zlín, který pro vás připravil řadu vzpomínkových příspěvků a také zpravodajských vstupů z různých akcí v regionu.

Zlínsko

Ve Zlíně si dnes připomínají 30 let od listopadových událostí v roce 1989. Ve dvě hodiny odpoledne začne v evangelickém kostele v ulici Štefánikova děkovná bohoslužba. O hodinu později odstartuje na náměstí Míru Koncert Svobody, který potrvá do večerních hodin. Pořadatelé pro návštěvníky připravili dokumenty z cyklu Příběhy 20. století i vystoupení písničkáře Pepy Nose nebo kapely Nšo-či.

V Luhačovicích si lidé budou sametovou revoluci připomínat na několika místech. Lidé tak budou moci jít v 10 hodin na mši, kde zazní poděkování za 30 let svobody, modlitba za všechny oběti totalitního režimu a prosba o zachování svobody a demokracie dalším generacím. V 16 hodin pak bude shromáždění před radnicí, kde si kromě projevů a hudby budou lidé moci prohlédnout auto, se kterým jezdil prezident Václav Havel. Legendární Volkswagen Golf druhé generace zachránil David Hubáček z Luhačovic. A celý den bude Muzeum luhačovického Zálesí promítat dosud nezveřejněné záběry z revoluce v lázeňském městě.

Čtěte také

17. listopadu bude zpřístupněna na 14. budově ve Zlíně v prostorách krátkodobých výstav panelová výstava Zlín – Gottwaldov – Zlín. Muzeum s ní připomíná skutečnost, že před 30 lety se ke svému původnímu jménu vrátilo i naše město, a to řadou fotografií, které ilustrují proměny známých zlínských míst i místa dnes už neexistující.

V Muzeu luhačovického Zálesí bude po celou neděli 17. listopadu promítat dosud nezveřejněné a neredigované nahrávky z průběhu sametové revoluce v Luhačovicích v listopadu a prosinci 1989.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně podtrhne význam tohoto dne ještě dalšími dvěma způsoby. Tím prvním bude fakt, že po celý den nabídne návštěvníkům vstup do výstav a expozic muzea zdarma.

Vsetínsko

Třicet let od výročí Sametové revoluce si připomínají také lidé ve Valašském Meziříčí. Oslavy startují v 17 hodin přímo na náměstí u sochy svatého Floriana. A později taky v hospůdce Přístav.

Lávka pro pěší a cyklisty přes Rožnovskou Bečvu se dnes netradičně zabarví třemi barvami. U příležitosti oslav třiceti let od Sametové revoluce ji radnice nechá od šestnácti hodin nasvítit v barvách trikolory. Součástí oslav je taky happening, který odstartuje na Masarykově náměstí v symbolickém čase 17 hodin a 11 minut. Lidé se pak vydají z náměstí v průvodu do klubu Vrátnice v areálu bývalé Tesly. Na trase si můžou prohlédnout taky panelovou výstavu, která dokumentuje události roku 89 ve městě.

Uherskohradišťsko

Skauti v Hluku na Uherskohradišťsku dnes budou symbolicky zvonit klíči. Připomenou si tak 30 let od pádu komunismu. Skautský oddíl Kon-Tiki Hluk proto otevře v malém sále na tvrzi od 14 hodin sametovou kavárnu. Skauti na oslavu pádu totalitního režimu připraví domácí dezerty, biočaje, limonády a kávu z pražírny.

V Uherském Hradišti se oslavy 30. výročí od sametové revoluce soustředí na dvě místa - lidé se sejdou u Památníku obětem komunismu a také na Mariánském náměstí. Zatímco u památníku nedaleko bývalé věznice, kde komunisté týrali politické vězně, půjde v 16:45 o tichou vzpomínku, na Mariánském náměstí si lidé po 17 hodině budou moci poslechnout i písně a divadelní představení v podání herců Slováckého divadla.

Filmové záběry z porevolučního dění v Buchlovicích a vystoupení bývalých i současných členů Folklorního studia Buchlovice a souboru Buchlovská schóla. Tak bude vypadat dnešní oslava 30 výročí listopadových událostí z roku 1989. Akce, která začíná ve 14. hodin, má podtitul Setkání dobré vůle aneb jak přišla svoboda do Buchlovic.

Kroměřížsko

Výročí Sametové revoluce si dnes připomenou lidé v Kroměříži. Od 9 hodin je zdarma otevřena expozice zpěváka a kroměřížského rodáka Karla Kryla. Na pietním místě můžou lidé symbolicky zapálit svíčky. V 16 hodin zahraje písničky Karla Kryla zpěvák Tomáš Olšina. Výstava je otevřena do 17 hodin.

Kino Nadsklepí v Kroměříži dnes uvede premiéru filmového česko–slovenského dramatu Amnestie.

Holešov začne slavnostní den v 9.30 v kostele Nanebevzetí P. Marie mší s poděkováním za 30 let svobody. Místní divadelní spolek Viktorka odehraje v 16 hodin v Hospodě U Cabiša představení Audience a od 17 hodin je naplánováno setkání u kašny s Modlitbou pro Martu na náměstí Dr. E. Beneše. V 18 hodin pak město zve na Vzpomínkový hudební večer opět do Hospody U Cabiša.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související