Třiaosmdesátiletá Jarmila se setká s papežem Františkem. Na cestu ji vyslala Ježíškova vnoučata

11. prosinec 2017

Poutníci českobudějovické diecéze se poprvé v novodobé historii vydají na pouť do Vatikánu za papežem Františkem. Je s nimi i třiaosmdesátiletá paní Jarmila, kterou na cestu poslala Ježíškova vnoučata.

Bezesporu půjde o jednu z největších událostí jejího života. Už jako mladá se chtěla stát jeptiškou a víra pro ni znamenala hodně po celý život. „Když jsem chodila do školy, chtěla jsem být jeptiškou. Věděla jsem ale, že to není možné, naši neměli peníze, proto o tom nikdo nevěděl,” vzpomíná.

Víra ji provázela i tehdy, když musela dát svou mentálně postiženou dceru do ústavu. Když dnes může, podniká dvouhodinovou cestu na Bělehrad, aby se viděly.

Pravidelné setkání

Nebudeme vám tajit, že o cestě do Vatikánu se paní Jarmila dozvěděla s předstihem, kvůli dokladům a zdravotní prohlídce. Na její výsledky napjatě čekala a byla připravená s lékařkou i smlouvat. Do Vatikánu nakonec odlétá už v úterý, ve středu pak padesát poutníků z českobudějovické diecéze stane před papežem Františkem.

Někteří z poutníků si s papežem dokonce podají ruku: například desetiletý vozíčkář Martin mu předá perníkového Mikuláše. Společně s Jarmilou se všichni zúčastní i modlitby v bazilice sv. Kříže, prohlédnou si Aureliánské hradby a zúčastní se adventního koncertu Česko zpívá koledy.

Generální audience ve Vatikánu je pravidelné setkání s věřícími: vždy ve středu, buď na náměstí sv. Petra, nebo (pokud je špatné počasí) v nedaleké aule Pavla VI. Čeští poutníci musí být na místě o dvě hodiny dřív, vystoupí s připravenou promluvou a následovat bude tolik očekávané setkání.

Reportáže z příprav a poté i samotné cesty do Vatikánu najdete zde.

autoři: als , pfr
Spustit audio