Tři obce v Pardubickém kraji stále nemají zastupitelstvo a čekají je nové volby

11. prosinec 2018

Víc než dva měsíce po komunálních volbách stále není ve třech obcích v Pardubickém kraji jasné, kdo je další čtyři roky povede. Jisté už ale je to, že jejich obyvatelé budou muset znovu jít k urnám a zvolit si zastupitele.

Borušov

Známý už je termín v Borušově na Svitavsku. Tam by měly být opakované volby v sobotu 16. března. Musí se konat, protože se nepodařilo ustavit zastupitelstvo. Po řádných říjnových volbách bylo obsazených všech sedm mandátů. Čtyři získalo SNK obce Borušov a další tři získali samostatně kandidující lidé.

Jenomže někteří nově zvolení zastupitelé odmítli složit slib, nebylo je kým nahradit a počet lidí v zastupitelstvu klesl pod zákonem stanovenou hranici pěti lidí. Není tedy možné udržet dál obec v chodu, a proto musely být vyhlášené opakované komunální volby a dá se očekávat, že o ně bude zájem, protože v řádném termínu dorazilo v obci k urnám skoro 83 procent oprávněných voličů.

Otradov

Další obcí, kde budou dodatečné volby, tak je Otradov na Chrudimsku. Tam byla situace velmi podobná jako v Borušově. Jen s tím rozdílem, že v Otradově řádném termínu kandidovala dvě uskupení nezávislých kandidátů. Jedno získalo čtyři křesla druhé tři křesla.

Někteří zastupitelé na své mandáty rezignovali a opět už nebo možné místa doplnit pomocí náhradníků, počet lidí v zastupitelstvu klesl pod zákonnou hranici pěti členů a tak musí být opakované volby. Na rozdíl od Borušova není v Otradově zatím jasné, kdy budou, pravděpodobně někdy v létě příštího roku.

Víska u Jevíčka

Ve Vísce u Jevíčka nebudou volby opakované ale takzvaně dodatečné. V řádném termínu se nekonaly, protože se nepodařilo sestavit ani jednu kandidátku s dostatečným počtem členů pro zastupitelstvo. Skoro nikomu se do obecní politiky nechtělo. Obec proto teď řídí správce pověřený ministerstvem vnitra, ale jen do doby, než bude nové zastupitelstvo.

Lidé ve Vísce u Jevíčka by k urnám měli jít na začátku ledna. Tentokrát už by to mělo vyjít, protože se přihlásila dvě sdružení nezávislých kandidátů s dostatečným počtem členů, aby to na obsazení mandátů stačilo.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio