Trh s realitami se po povodních neoživil

24. listopad 2002

Jako standardní hodnotí tři měsíce po povodních jihočeské realitní kanceláře trh nemovitostí v Jihočeském kraji. Například realitní kancelář Reality Hrdlička ze Strakonic nezaznamenala nápor lidí, kteří přišli o dům a snaží se koupit nový. "Většinou zůstávají v původních bydlištích a staví nové domy. Větší migraci záplavy nevyvolaly," řekl ČTK Břetislav Hrdlička.

Podle něho by sice někteří majitelé nemovitostí v oblastech, které byly zatopené, domy rádi a rychle prodali, ale není o ně zájem. "Záplavy trh nerozhýbaly; spíš je to otázka peněz, že se lidé snaží domy kupovat, než půjdou jejich ceny nahoru třeba v souvislosti se vstupem do EU. Povodně spíš zahýbaly s psychikou než s trhem," uvedl Hrdlička. Dodal, že nyní jsou výhodné podmínky půjček, takže lidi se snaží nemovitosti nabývat, ale na to povodně vliv neměly. "Z těch žijí v současnosti hlavně stavební firmy, které podchytily obce. Prodej nemovitostí ale záplavy neovlivnily," upozornil majitel realitní kanceláře, která působí zejména v jihozápadních Čechách. Zájem je podle něho o stavební parcely, ale ten je setrvalý a ani na něj neměly povodně větší vliv.

Zvýšenou snahu lidí ze zaplavených oblastí zbavovat se domů neregistruje ani českobudějovická realitní a obchodní společnost Spektrum. Podle jejích poznatků valná část lidí, které postihly povodně, své domy opravuje a možná se je pokusí prodat později. Pokud má někdo nemovitost hodně poškozenou a v rizikové oblasti, uvědomuje si, že by teď prodal s obrovskou ztrátou. Spektrum má pobočku také v Českém Krumlově, kde po sezóně zcela zkolabovala poptávka po nebytových prostorách. Město žije především v turistické sezóně, takže nyní se řada obchodníků chce přesunout do Českých Budějovic.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio