Trať z Čejče do Uhřic zlevnila na 25 milionů, stále je na prodej

22. listopad 2017

Železniční trať z Čejče do Uhřic na Hodonínsku je znovu na prodej. Zájemce by za ni měl zaplatit nejméně 24 a půl milionu korun.

Správa železniční dopravní cesty trať prodává proto, že pro ni nemá využití. Původně vedla ke ždánickému cukrovaru, ale obcím se vyhýbala obloukem, takže pro osobní dopravu stále víc ztrácela význam.

Navíc vlak například při jízdě z Brna musel při cestě do Ždánic dvakrát měnit směr jízdy, což ho ještě víc zpomalovalo. Poslední osobní vlak po trati projel v roce 1998. Nákladní doprava do Ždánic zanikla a přestaly o ni mít zájem i Moravské naftové doly, které v okolí těží ropu.

Na prodej není celá trať do Ždánic, ale pouze úsek Čejč – Uhřice. Navazující koleje z Uhřic do Ždánic jsou totiž mimo provoz od roku 2006 a na jejich místě je cyklostezka. A právě tu by část okolních obcí chtěla vybudovat i na zbytku kolejí.

To ale neznamená, že by se okolní obce chystaly zaplatit 25 milionů korun, spíš budou čekat na další postup. Správa železniční dopravní cesty už před třemi lety chtěla za trať 46 milionů korun. Teď cena klesla na necelých 25 milionů a případní zájemci se mohou hlásit do 9. ledna.

Jak potvrdila i mluvčí železničářů Kateřina Šubová, pokud ani potom nebude mít nikdo zájem, nabídne ji ministerstvu obrany a poté krajům a obcím. Ty by pět let musely trať udržovat provozuschopnou, což vzhledem k jejímu špatnému stavu není možné.

Po těchto pěti letech je možné trať zrušit a převést ji okolním obcím. Na to bude čekat zřejmě i šestnáct kilometrů kolejí z Čejče do Uhřic, pokud se mezitím nepřihlásí třeba nějaký spolek nadšenců, který by měl potřebné peníze.

Na jihu Moravy nejde o jedinou trať s podobným osudem. Cyklostezka nahradila třeba tratě z Mutěnic do Kyjova nebo z Nezamyslic do Morkovic. Mimo provoz je trať z Hrušovan nad Jevišovkou do Hevlína, ale její prodej teď není ve hře. Naopak Správa železniční dopravní cesty hledá využití pro lokálky do Polné a do Jemnice na Vysočině.

autor: awi
Spustit audio