Tradiční regionální speciality Zlínského kraje

Na Zlínsku se na začátku století jedlo hlavně sušené ovoce

5. srpen 2022

Sušené ovoce v polévkách, omáčkách nebo na koláčích. To bylo běžné jídlo obyvatel Zlína na začátku dvacátého století. Ovoce ale tenkrát lidé zpracovávali mnoha způsoby.

Lisovat, usušit nebo prodat. Tak před více než sto lety zacházeli obyvatelé Zlína s ovocem. Právě to totiž bylo důležitou součástí tehdejší stravy. Zlíňané mohli navíc díky své úrodě zásobovat některými plodinami i okolní regiony.

Do historie zdejších tradičních jídel společně s etnografkou Alenou Prudkou nahlédla redaktorka Českého rozhlasu Zlín Tereza Cedidlová.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.

moderátor Jan Pokorný

tata.jpg

Tata a jeho syn

Koupit

Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.