Tradiční regionální speciality Zlínského kraje
Na Zlínsku se na začátku století jedlo hlavně sušené ovoce
Sušené ovoce v polévkách, omáčkách nebo na koláčích. To bylo běžné jídlo obyvatel Zlína na začátku dvacátého století. Ovoce ale tenkrát lidé zpracovávali mnoha způsoby.
Lisovat, usušit nebo prodat. Tak před více než sto lety zacházeli obyvatelé Zlína s ovocem. Právě to totiž bylo důležitou součástí tehdejší stravy. Zlíňané mohli navíc díky své úrodě zásobovat některými plodinami i okolní regiony.
Do historie zdejších tradičních jídel společně s etnografkou Alenou Prudkou nahlédla redaktorka Českého rozhlasu Zlín Tereza Cedidlová.
Související
-
Tak se mlsalo u Baťů. Představuje to nová kuchařka podle originálních receptů Marie Baťové
Nadace Tomáše Bati ve středu představila novou kuchařku podle původních receptů Marie Baťové s názvem 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín byl u toho.
-
Tibor Novotný z Jarošova odkryl tajemství své prababičky a vyhrál kulinářskou soutěž
V soutěži Českého rozhlasu Pochoutkový vyhrál za rok 2021 recept pana Tibora Novotného. Nadívaná kachna s karamelizovaným zelím je tajným receptem jeho prababičky.
-
Karamelový krém podle cukráře Josefa Maršálka
Jeden z citátů říká: „Když je život sladký, poděkuj a oslav to. A když je život hořký, poděkuj a pracuj na tom, abys to změnil.“
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.