Tradiční regionální speciality Zlínského kraje

Na Zlínsku se na začátku století jedlo hlavně sušené ovoce

Sušené ovoce v polévkách, omáčkách nebo na koláčích. To bylo běžné jídlo obyvatel Zlína na začátku dvacátého století. Ovoce ale tenkrát lidé zpracovávali mnoha způsoby.

Lisovat, usušit nebo prodat. Tak před více než sto lety zacházeli obyvatelé Zlína s ovocem. Právě to totiž bylo důležitou součástí tehdejší stravy. Zlíňané mohli navíc díky své úrodě zásobovat některými plodinami i okolní regiony.

Do historie zdejších tradičních jídel společně s etnografkou Alenou Prudkou nahlédla redaktorka Českého rozhlasu Zlín Tereza Cedidlová.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.