Tož my jsme rádi, že možeme přijet zpátky. Krajané z Texasu obdivují kroje, zpěv i koláčky

Objeví se někdy na Jízdě králů jezdci až z Texasu? I o tom se v nadsázce mluvilo při návštěvě delegace z města West.

Lidé z Texasu se znovu přijeli podívat na Jízdu králů do Kunovic.

Městečko v Texasu je přitom místo, ve kterém se dodržují tradice mnohdy ve větší míře než v některých moravských sídlech. A především starší obyvatelé Westu dodnes hovoří česky, či spíše moravsky.

Ve městě se každoročně koná přehlídka české kultury WestFest, která je největší společenskou akcí české krajanské komunity v Americe.

S Kunovicemi West spojila pomoc a solidarita poté, co texaské městečko poničil výbuch. West se stal partnerským městem Kunovic.

Obrazem: Kunovicemi jede král, na koních je 40 tisíc růží, v ulicích davy lidí

Jízda králů v Kunovicích

Kunovicemi na Uherskohradišťsku dnes po dvouleté pauze opět prošel průvod Jízdy králů.

Požár v továrně na hnojiva způsobil před pěti lety sérii silných výbuchů, jež srovnaly se zemí několik desítek domů, včetně školy a domova důchodců. Neštěstí si vyžádalo 15 obětí. Většina z nich byli hasiči a záchranáři, kteří dorazili k požáru, aniž by tušili, že mají co dělat s nebezpečným dusičnanem amonným.

West má přezdívku hlavní město koláčů v Texasu. „Maminka vždycky dělala koláčky, v nich byla namíchaná slivovice. Musela jsem to taky zkusit,“ vysvětluje jedna ze členek delegace, Mildred Dokupil.

Ta je nyní sama jednou z hlavních pořadatelek koláčové slavnosti, maminčinu slivovici ale nahradily meruňky. „Já musím jezdit a organizovat. Slivovici si můžu dát až doma večer,“ vysvětluje v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín.

Jízda králů ji baví. „Je to moc krásné a srdečné. Mám tady ráda všecko, tanec, zpěv, koláčky, slivovicu, pivo,“ říká paní Mildred.

Na Moravu jezdí pravidelně, hledala tu i svoje předky. „Moje babička pocházela z Ořechova. To už bude moje asi desátá návštěva na Moravě,“ dodává Mildred Dokupil.

Ta má moc ráda kroje. Doma má uherskohradištský, skládala ho po částech. „To mě dělá velkou radost,“ říká.

Lidé z Westu jako členové Kolumbových rytířů také při Jízdě králů předali Kostelu sv. Petra a Pavla v Kunovicích kalich za zemřelého rodinného příslušníka. V Česku se přitom do dneška nachází pouze jeden podobný kalich, a to v Kroměříži.

Jízda králů v Kunovicích
Jízda králů v Kunovicích

Související