Tortilla de maíz (kukuřičná tortilla)
Mexiko na Moravě! Co se mexické kuchyně týká, začneme dnes jejím základním kamenem. Tím je samozřejmě kukuřičná tortila, tedy tortilla de maíz.
Nejběžnější jídlo z nich jsou tacos, což je tortila s jakoukoliv náplní. Na jejich přípravu se používají různé druhy mas, ryby, vejce na všechny způsoby, ale třeba i rýže s fazolemi nebo v mexiku populární chicharon, což je vepřová kůže vařená nebo smažená. Nedílnou součástí tacos jsou také pikantní omáčky, tzv. salsy. A mexickou zajímavostí je, že ať už si dáte tacos na ulici nebo v noblesní restauraci, vždycky se jí rukama.
Budete potřebovat:
(na 4 až 6 placek)
- 1 až 1 a půl šálku kukuřičné mouky
- přibližně půl šálku vlažné vody
- sůl (cca 1 lžička)
- pár kapek limetkové šťávy (lze vynechat)
Postup:
- Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto.
- Z něj pak vytvoříme kuličku do dlaně, abychom otestovali, jestli má těsto přiměřenou konzistenci.
- Nesmí být ani příliš lepkavé ani drobivé.
- Následně podle potřeby přidáme buď vodu, nebo mouku.
- Kuličku těsta přes fólii vyválíme válečkem nebo vytvarujeme ručně na menší tenkou placku v průměru asi 10 až 12 cm.
- Smažíme na pánvi bez oleje z každé strany asi minutu, než se mírně nafoukne a opeče.
- Po osmažení dáme na talíř a zabalíme do utěrky, která udrží tortilly krásně vláčné a teplé.
Mexičané tortilly nikdy nepodávají samostatně. Vždy jsou součástí jídla. Přidávají se k masu, rybám, masovým směsím nebo se plní.
Druhý díl: Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.