Tortilla de maíz (kukuřičná tortilla)

Mexiko na Moravě! Co se mexické kuchyně týká, začneme dnes jejím základním kamenem. Tím je samozřejmě kukuřičná tortila, tedy tortilla de maíz.

Nejběžnější jídlo z nich jsou tacos, což je tortila s jakoukoliv náplní. Na jejich přípravu se používají různé druhy mas, ryby, vejce na všechny způsoby, ale třeba i rýže s fazolemi nebo v mexiku populární chicharon, což je vepřová kůže vařená nebo smažená. Nedílnou součástí tacos jsou také pikantní omáčky, tzv. salsy. A mexickou zajímavostí je, že ať už si dáte tacos na ulici nebo v noblesní restauraci, vždycky se jí rukama.

Budete potřebovat:

(na 4 až 6 placek)

  • 1 až 1 a půl šálku kukuřičné mouky
  • přibližně půl šálku vlažné vody
  • sůl (cca 1 lžička)
  • pár kapek limetkové šťávy (lze vynechat)

Postup:

  1. Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto.
  2. Z něj pak vytvoříme kuličku do dlaně, abychom otestovali, jestli má těsto přiměřenou konzistenci.
  3. Nesmí být ani příliš lepkavé ani drobivé.
  4. Následně podle potřeby přidáme buď vodu, nebo mouku.
  5. Kuličku těsta přes fólii vyválíme válečkem nebo vytvarujeme ručně na menší tenkou placku v průměru asi 10 až 12 cm.
  6. Smažíme na pánvi bez oleje z každé strany asi minutu, než se mírně nafoukne a opeče.
  7. Po osmažení dáme na talíř a zabalíme do utěrky, která udrží tortilly krásně vláčné a teplé.

Mexičané tortilly nikdy nepodávají samostatně. Vždy jsou součástí jídla. Přidávají se k masu, rybám, masovým směsím nebo se plní.

Druhý díl: Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)

zdroj: Tereza a Marek Lukasovi