Torta azteca
Dnes si uvaříme jídlo s exotickým názvem Torta Azteca neboli Aztécký koláč. Ovšem pozor, není to sladké jídlo, ale hlavní chod. Někteří toto jídlo přirovnávají k lasagním, i když v něm žádné těstoviny nenajdete. Místo nich použijeme právě kukuřičné tortily.
Budete potřebovat:
- 500 gramů kuřecích prs
- 1 cibuli
- 3 zelené papriky
- 2 střední cukety
- 250 gramů kukuřice mražené nebo z plechovky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- menší hrst nasekané čerstvé petržele
Na omáčku:
- 500 gramů rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 400 ml smetany
- 300 gramů tvrdého sýru (hodí se Chedar)
- 2 chipotle papričky
- sůl, pepř podle chuti
Postup:
- Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě a natrháme na kousky.
- Cibuli i cuketu rozpůlíme, nakrájíme na plátky a dáme na pánev s rozpáleným olejem.
- Lehce osmahneme, přidáme kukuřici, nakrájené papriky a natrhaná kuřecí prsa.
- Restujeme asi 10 minut.
- Dochutíme solí, pepřem, přidáme nasekanou petrželku a odstavíme.
Poté připravíme si omáčku.
- Všechno ingredience na omáčku dáme do mixéru a vyšleháme.
- Dále potřebujeme kukuřičné tortilly (asi 15-20 kusů dle velikosti), které z obou stran opečeme na pánvi bez oleje.
- Do zapékací misky skládáme jednotlivé vrstvy.
- Jako první trochu omáčky, potom osmažené kukuřičné tortilly, směs masa a zeleniny, strouhaný sýr a zase tortilly, omáčku, směs masa, sýr… A tak dále.
- Poslední vrstvou jsou tortilly zalité omáčkou a zasypané nastrouhaným sýrem.
- Pečeme 25 minut v horkovzdušné troubě na 160 stupňů.
Tip: Aztécký koláč můžete připravit předem ve větším množství, je výborný i druhý den, když se rozleží.
Související
-
Ceviche de pescado
Dnes si představíme pokrm ze syrových ryb - tedy ceviche (seviče). Je to typické jídlo přímořských oblastí střední a jižní Ameriky.
-
Salsa pico de gallo a guacamole
V apetýtových receptech pokračujeme v seriálu Mexiko na Moravě. Dnes prozradíme recept na chutnou salsu pico de gallo.
-
Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)
Další díl seriálu receptů Mexiko na Moravě. V minulém díle jsme se naučili připravovat kukuřičné tortilly, které jsou základem mexické kuchyně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.