Torta azteca

Dnes si uvaříme jídlo s exotickým názvem Torta Azteca neboli Aztécký koláč. Ovšem pozor, není to sladké jídlo, ale hlavní chod. Někteří toto jídlo přirovnávají k lasagním, i když v něm žádné těstoviny nenajdete. Místo nich použijeme právě kukuřičné tortily.

Budete potřebovat:

  • 500 gramů kuřecích prs
  • 1 cibuli
  • 3 zelené papriky
  • 2 střední cukety
  • 250 gramů kukuřice mražené nebo z plechovky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • menší hrst nasekané čerstvé petržele

Na omáčku:

  • 500 gramů rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 400 ml smetany
  • 300 gramů tvrdého sýru (hodí se Chedar)
  • 2 chipotle papričky
  • sůl, pepř podle chuti

Postup:

  1. Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě a natrháme na kousky.
  2. Cibuli i cuketu rozpůlíme, nakrájíme na plátky a dáme na pánev s rozpáleným olejem.
  3. Lehce osmahneme, přidáme kukuřici, nakrájené papriky a natrhaná kuřecí prsa.
  4. Restujeme asi 10 minut.
  5. Dochutíme solí, pepřem, přidáme nasekanou petrželku a odstavíme.

Poté připravíme si omáčku.

  1. Všechno ingredience na omáčku dáme do mixéru a vyšleháme.
  2. Dále potřebujeme kukuřičné tortilly (asi 15-20 kusů dle velikosti), které z obou stran opečeme na pánvi bez oleje.
  3. Do zapékací misky skládáme jednotlivé vrstvy.
  4. Jako první trochu omáčky, potom osmažené kukuřičné tortilly, směs masa a zeleniny, strouhaný sýr a zase tortilly, omáčku, směs masa, sýr… A tak dále.
  5. Poslední vrstvou jsou tortilly zalité omáčkou a zasypané nastrouhaným sýrem.
  6. Pečeme 25 minut v horkovzdušné troubě na 160 stupňů.

Tip: Aztécký koláč můžete připravit předem ve větším množství, je výborný i druhý den, když se rozleží.

zdroj: Tereza a Marek Lukasovi

Související

  • Ceviche de pescado

    Dnes si představíme pokrm ze syrových ryb - tedy ceviche (seviče). Je to typické jídlo přímořských oblastí střední a jižní Ameriky.

  • Salsa pico de gallo a guacamole

    V apetýtových receptech pokračujeme v seriálu Mexiko na Moravě. Dnes prozradíme recept na chutnou salsu pico de gallo.

  • Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)

    Další díl seriálu receptů Mexiko na Moravě. V minulém díle jsme se naučili připravovat kukuřičné tortilly, které jsou základem mexické kuchyně.