Topíte správně, aneb jak co nejlépe pečovat o svůj komín

16. srpen 2017

O tom, jak správně topit, kdy udělat před topnou sezónou revizi kotle a jestli škodí topení vlhkým dřevem, o tom všem hovořil ve středečním dobrém dopoledni jihlavský kominík Jan Procházka.

Kontrola komína by měla být jedenkrát za kalendářní rok. Je lepší kontrolu objednat včas a nenechávat návštěvu kominíka na poslední chvíli před topnou sezónou. Je třeba se naučit správně topit. Mnoho lidí si chce ušetřit práci a tak naplní kotel po okraj. To není dobré, protože pak není v kamnech dostatek vzduchu a tím vzniká dehet. Dehet pak ničí nejen kotel, ale také kouřovod nebo komín.

Co je potřeba při návštěvě kominíka kontrolovat?Kominík kontroluje komín, kotel, kouřovod a spalinová cesta. Před návštěvou je dobré mít předem vyčištěný kotel a trubky.

Co je potřeba při návštěvě kominíka kontrolovat?
Kominík kontroluje komín, kotel, kouřovod a spalinová cesta. Před návštěvou je dobré mít předem vyčištěný kotel a trubky.

Jak moc škodí komínu pálení vlhkého dřeva a jak se pozná vlhkost dřeva?
Pálením vlhkého dřeva vzniká dehet, který způsobuje, že pak chytne komín a dochází k požárům. Dehet jde oloupat, pokud není velká vrstva v komíně. Když je pak dehtu v komíně hodně, tak se musí frézovat, to je vhodné udělat právě v létě.

autor: Bohdana Majerová
Spustit audio