Topinky s řepnou pomazánkou

Celý tento týden spojujeme v Apetýtu dvě záliby: vaření a sledování filmů. Zuzana Plíšková se totiž při výběru receptů nechala inspirovat snímky, které jistě znáte z televize. Dnes vybrala ten, ve kterém sice hlavní protagonista Luděk Sobota nevaří, ale jako nesmělý ctitel si chodí rozměňovat peníze do bufetu. Na topinky si připravíme pomazánku z červené řepy a kozího sýra

Budete potřebovat:

4-6 krajíců chleba
3 střední řepy
2 lžíce medu
1-2 hrsti vlašských ořechů
1-2 lžíce olivového oleje
měkký kozí sýr dle chuti
rozmarýn
sůl, pepř

Postup:

1. Řepu nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v osolené vodě.

2. Ořechy lehce nasucho opražíme a nasekáme.

3. Vodu z řepy slejeme, k řepě přidáme olej, sýr, ořechy, med a sýr a rozmixujeme dohladka.

4. Poté dle potřeby dochutíme.

4. Krajíčky chleba potřeme z obou stran olejem s prolisovaným česnekem a opečeme z obou stran.

4. Potřeme pomazánkou a servírujeme posypané rozmarýnem, částí sekaných ořechů a jarní cibulkou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.