Tomáš Baťa už má svou poštovní známku

5. listopad 2006

Zlínské Nadaci Tomáše Bati se podařilo po pětiletém úsilí nalézt investora, který sběratelskou sérii vydal a v polovině týdne uvedl do oběhu. Unikátní aršík vytiskla německá soukromá pošta ASD.

O vydání známky se známým průmyslníkem se nadace jeho jména snaží už řadu let. Tuzemští vydavatelé odmítali ceninu vytisknout a místo několikrát slibovaného Tomáše Bati vydávali jiná témata. Ředitel nadace Pavel Velev byl proto překvapen, když jej oslovil zahraniční partner:

"Na 1. máje se za mnou zastavil člověk z Prahy z tiskárny poštovních cenin a řekl, že nám tu známku vydají. Já jsem byl z toho docela v šoku, když někdo přijde a řekne vám, že vám vydá nějakou známku. Zpočátku jsem tomu moc nevěřil, ale pak, když jsem se dozvěděl, že pracují pro německou soukromou poštu ASD, tak jsem si myslel, že to bude jen pro Německo, ale německý majitel rozhodl o tom, že známku vydá i pro české filatelisty a v těchto dnech se dostává i mezi lidi. 31.října je značené razítko, oni tomu říkají obálka prvního dne."

Pavel Velev také popsal, co sběratelé na aršíku najdou: "Tady je nalepená ta první továrna, tady jsou ta razítka, tady je naše logo a tady je samozřejmě původní logo firmy Baťa a tady Tomáš Baťa v karikatuře ve svém letadle." Jak ale ředitel Baťovy nadace upozorňuje, nominální hodnota je pouze v eurech, takže naše dopisy ještě několik let nebude zoubkované dílo zdobit:

"Důkazem toho, že Tomáš Baťa je ceněný nejen tady u nás ve Zlíně a okolí, ale po celém světě, je už to, když nějaký německý partner, který o Baťovi něco věděl, přestože tam dnes firma Baťa nemá prodejny, se do toho dal a Tomáše Baťu na známce vytiskl. Je to taková satisfakce pro nás, kteří jsme se o to snažili a myslím si, že i pro spoustu Zlíňanů, kteří nám fandili, že známka je zrovna v roce 130. výročí narození Tomáše Bati na světě a můžeme být na ni hrdí."

6 tisíc kusů známky vychází v hodnotě 2 eura za aršík továrníka a jeho díla, samotná továrna pak přijde sběratele a 1,30 eura.

autor: rv
Spustit audio