Tobogan čeká 1000. díl. Ještě pár dílů a už to budu dělat déle než Tomáš Sláma, říká jeho moderátor Aleš Cibulka

8. leden 2015

Legendární pořad Tobogan se vysílá už od roku 1990. Navázat na jeho moderátora Tomáše Slámu bylo prý troufalé. Aleš Cibulka si ale troufnul si a Tobogan moderuje už 11 rok.

Aleš Cibulka přitom na Dvojce začínal právě jako moderátor Hosta do domu. „V roce 2000 jsem tu byl úplně nejmladší. V rádiu jsem ale začal ještě dřív v Karlových Varech,“ říká moderátor, který slaví 15. rok na Dvojce.

Slavit bude ale i Tobogan, kterému se blíží 1000. repríza. Cibulka si prý už trochu připadá jako pamětník. „Přemýšlel jsem o tom a došlo mi, že za pár dílů to už budu dělat déle než Tomáš Sláma. Tomu jsem rozhodně nevěřil,“ přiznává dnes.

Jak vznikl název?

Autorem názvu pořadu není první moderátor Tomáš Sláma, ale dramaturg Ivan Rössler. Když popisoval, jakou by chtěl znělku: „Chtělo to něco svižného, chytlavého, zkrátka jako když jedeš po tobogánu.“

0:00
/
0:00

Původně byl pořad dokonce pouze 20minutový. „Asi po měsíci ho prodloužili. Autorům přišla škoda mít zábavný pořad tak krátký,“ dodává Cibulka.

Vyprodaná Lucerna i Karlštejn

V počátcích se pořad vysílal ze studia. Dnes už se téměř 15 let vysílá z divadla U Hasičů. Nějaké speciály se ale vysílají dokonce z větších sálů. „Teď budeme k našemu výročí 17. ledna přenášet dokonce z Lucerny. A podařilo se nám ji i vyprodat.“

0:00
/
0:00

Kromě chystané Lucerny se ale Tobogan vysílal už z Karlštejnu nebo z Vinohradského divadla. „Tým Toboganu se vždy děsí, když přijdu s nějakým nápadem,“ směje se Aleš Cibulka.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: cib , jra , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.