Titul ‚Královský golfový klub‘ udělila mariánskolázeňskému hřišti sama britská královna Alžběta II.

6. červen 2023

Moderní historie golfu se začala psát ve Skotsku v patnáctém století. Její prapočátky někteří hledají ve starořímské hře paganica, jiní zase v Číně.

V Českých zemích se golf začal hrát až počátkem 20. století. Prakticky ve stejné době zahájila provoz hřiště v Karlových Varech a Mariánských lázních. To karlovarské však zhruba po 30 letech zaniklo a golfisté se přesunuli do nového areálu. Kdežto hřiště mariánskolázeňské funguje dodnes. Provoz na něm slavnostně zahajoval v srpnu roku 1905 britský král Edward VII. Ten v západočeských lázních strávil mnoho sezón, přijížděl vždy v srpnu na tři až čtyři týdny. Jeho doprovod býval minimální, spokojil se s obsluhou hotelového personálu. V králově suitě však bývali, možná trochu překvapivě, dva detektivové a dva šoféři. Dopoledne se věnoval léčebným procedurám, odpoledne chodil na procházky. A hrál golf.

Po přestřižení inaugurační pásky se král podepsal zlatým perem do pamětní knihy a zároveň se stal prvním zakládajícím členem klubu. Nesporným vyvrcholením historie mariánskéholázeňského golfového klubu je právo užívat titul „Královský golfový klub“ (Royal Golf Club). V roce 2003 ho hřišti udělila britská královna Alžběta II. a brzy potom areál navštívila Jeho královská Výsost princ Edward, hrabě z Wessexu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.