Tisíce domácností jsou na Vysočině stále bez proudu. Energetikům trvá kalamitní stav

11. březen 2019 09:40

Na Vysočině je kvůli větru a popadaným stromům bez elektrické energie 30.000 domácností. Nejhorší je situace na Pelhřimovsku.

Popadané stromy komplikují také silniční a železniční dopravu. Vlaky v kraji nejezdí na pěti úsecích železnice. Od nedělního podvečera už hasiči odstraňovali popadané stromy asi na 200 místech. Neprůjezdné jsou některé vedlejší silnice na Jihlavsku a Pelhřimovsku.

Uzavřené silnice

Podle údajů na policejním webu jsou uzavřené silnice mezi obcí Bransouze a Brtnice na Jihlavsku a Batelovem a Horní Cerekví na Pelhřimovsku.

Pelhřimovsko bez proudu

Energetická společnost E.On vyhlásila v neděli večer na Vysočině podobně jako v dalších krajích kalamitní stav. Podle její mluvčí Martiny Slavíkové bylo ráno na nejpostiženějším Pelhřimovsku bez dodávek proudu 14.000 odběrních míst. Zasaženy jsou ale i další okresy na Vysočině.

„Už včera jsme kvůli silnému větru museli vyhlásit kalamitní stav. Momentálně je na Vysočině přes 30 tisíc domácností bez proudu,“ dodala mluvčí společnosti Martina Slavíková.

Dráhy

Podle webu Českých drah nejezdí vlaky kvůli překážce na trati mezi Ledčí nad Sázavou a Světlou nad Sázavou, z Havlíčkova Brodu na Jihlavu ani z Havlíčkova Brodu na Hlinsko, nejezdí ani z Počátek do jihočeského Jarošova nad Nežárkou.

Domov pro seniory v Pacově

Bez proudu je také domov pro seniory v Pacově. „Máme v kuchyni naštěstí plyn. Děvčata připravila místo bílého kafe čaj. K obědu má být koprovka, ale tu zvládneme na plynu a knedlíky jsme koupili v obchodě,“ řekla vrchní sestra Milena Růžková.

autor: Milan Soldán | zdroj: ČTK
Spustit audio